Klippan

Döda ålar inget mysterium

Ett tiotal döda ålar påträffades vid Stackarpsdammen i tisdags. Söderåsens Miljöförbund kopplades in men förklaringen var enkel – ålarna klarade inte resan från Ringsjön.

– Vi fick in en anmälan från Klippans Sport- och Fiskevårdsförening om att man hittat död ål nedströms från Stackarpsdammen, säger miljöinspektör Kim Svitzer.
– Vi åkte dit och mycket riktigt. Det är ganska grumligt vatten där men vi såg 10-12 stycken döda ålar, stora var de, säger miljöinspektör Annika Svitzer och måttar en knapp meter mellan händerna.
Ett antal exemplar håvades upp och paketerades för att skickas till SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, med hopp om att få reda på en dödsorsak. Miljöförbundet oroade sig för ett eventuellt utsläpp eftersom de döda fiskarna påträffats vid mynningen till en bäck som rinner genom industriområdet Åbytorp.
– Ål är ingen särskilt känslig fisk, hade det berott på syrebrist borde det orsakat att annan fisk dött, men vi såg bara ålar, säger miljöinspektör Annika Svitzer.
Nyheten om fiskdöden spreds på Fiskevårdsföreningens Facebooksida och den fick flera upprörda kommentarer. Men vid lunchtid på onsdagen levererades även förklaringen här: en åltransport från Ringsjön anlände i måndags och alla fiskar överlevde inte resan.
Länsstyrelsens Fiske- och vattenvårdsenhet bekräftar uppgiften.
– För att ålen ska ha fri passage ut till havet har yrkesfiskarna i Ringsjön i uppdrag att fiska i utloppet och lyfta fisken förbi vandringshinder och släppa den där den fritt kan vandra ut, säger handläggaren Kerstin Söderlind.
Och ålarna släpptes i precis där de döda exemplaren påträffades, just nedströms från kraftstationen.
– Om du har hundratals ålar är det ju alltid så att några är i dålig kondition och inte överlever, säger Kerstin Söderlind.
När Miljöförbundet nås av denna uppgift drar inspektörerna en suck av lättnad – och en suck över den spillda arbetstiden.
– Men då behöver vi inte skicka ålarna till SVA, det kostar hur mycket som helst, säger Kim Svitzer lättad.
Gå till toppen