Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vandringsutställning

Tiden glider genom våra liv som en dröm. Ibland konturskarpt, ibland svävande.
Det är sådana reflektioner som dyker upp när jag sitter och bläddrar i boken "Söndagar" (EklundhPagert förlag).
Det är en dokumentation i bild och ord av den bokstavliga vandringsutställning som nu inbjuder till promenad i Landskrona. Som en del av detta stadsfirande kan man slå följe med fotografen Thomas H Jonsson och författaren Jonas Bergh utmed en snitslad minnesbana genom staden.
Människor, möten, minnesfragment; dagar som varit och dagar som är.
Berghs minimalistiska prosastycken spänner från barndom i sent 70-tal över ungdom och vuxenliv på 80- och 90-talen. Staden ständigt närvarande och det förflutna hela tiden kontrasterat mot möten med människor som lever i Landskorna i dag.
Jonssons detaljskarpa foto har en slags tidlös känsla med sin närmast utpressade och endast antydda färgskala. Människorna, Bejadin från Makedonien, Christer och Peter, den gamla Elsa och den unga Katarina och alla de vi möter i hans halvbilder betraktar oss med öppen blick och tvingar oss rakt in i den samtid som är vår gemensamma.
Det är en vacker bok med sitt påtagliga vemod och sina underliggande stråk av naggade drömmar och svikna löften.
För den som känner en viss trötthet över de käcka framtidsproklamationerna som dominerar Landskronas 600-årsjubileum hittar här tankeväckande och poetiska oaser i både bild- och textmaterialet.
Det finns en närhet till människorna som har levt, som nu lever och som kommer att leva i staden i motvinden. En vind som både kan vara mild och upplyftande, men också kall och förgörande. Som i en dröm.
Gå till toppen