Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Smak för det burleska

Frukterna i håret hoppar i takt med höfternas sving. Med resta hakor och plirigt lekfulla blickar åker bh-banden av och brösten skakar loss. "Varje steg jag tar på scen är ett steg för min dotter", säger Ruby Rawr, en av de sju medlemmarna i Ravishing Byrds Burlesque.

Musiken pumpar. Tyllkjolar i lila och gult, fransbårder och guldglittriga underkläder med påsydda plastpärlor åker av och på.
– Det här kan inte vara min bh. Mina bröst kan inte ha svällt så mycket.
– Shit vad snygga dina ben blev i tangoskorna!
– Kom igen, nu kör vi första numret!
Fyra av de sju tjejerna vickar, svingar, snurrar, blinkar, ler filmstjärnsleenden och låter tyllbit för tyllbit åka av, påhejade av de andra tre som skrattar, applåderar och hojtar peppande beröm. Det är genrep inför nästa klubbföreställning. I en danssal på Studiefrämjandet i Malmö pirrar nerverna medan svetten droppar.
– Visst blir man glad av deras nummer? säger Vicious Vicky Hips, och nickar mot tjejerna medan tofsarna på deras fasttejpade tassels på bröstvårtorna snurrar som propellrar.
Rummet vibrerar av sprallig energi. Av självsäkra tjejer som låter valkar, magar och celluliter dallra bäst de vill. Som rör sig i rummet med just så raka ryggar som de borde ha.
– Jag har fått en fantastisk självbild av att vara med. För mig handlar det om att fatta hur sexig man är, säger Vicious Vicky Hips.


Ravishing Byrds Burlesque bildades i höstas. Dixie Dawn hade just flyttat ner från Stockholm där hon gått en kurs på Burleskakademien och insåg snabbt att Malmö saknade det Stockholm och Göteborg har, en burleskscen. Dixie fick med sin bästa vän Ruby Rawr och Bettie Bangtail, som hon pratat med på ett burleskforum. Tillsammans med Bettie kom också Lucy Freckles och Golden Ivy och gänget var reda att köra igång.
– Jag har älskat pinuppor sedan jag var liten, säger Bettie Bangtail. Alltså de äldre kurviga. I dag är kroppsidealet ett helt annat och allt är så kommersiellt och översexualiserat.
Nostalgin i 50-talsattributen, de vippiga kjolarna och den snällare charmen. Det faktum att det förr var så mycket mer oskyldigt är själva grejen, menar hon.
– Ibland undrar folk hur vi kan klä av oss inför publik och göra oss till objekt för andras blickar. Men då vet man inte vad burlesk är. Det handlar inte om att kåta upp publiken. Nej, det här är en konstform med en jävla massa humor, säger Vicious Vicky Hips.
Vad burlesk är finns det flera svar på. Men oftast menas varieténummer med dans av lättklädda kvinnor i kombination med satiriska sketcher, en form som uppkom i USA i mitten av 1800-talet. Efterhand som stripteasen växte fram försvann burlesken nästan helt, men sedan mitten av 90-talet har den fått en renässans, med Dita von Teese som en av de mest kända artisterna. I Sverige började scenen ta fart 2005 när gruppen The Amazing Knicker Kittens Burlesque Revue drog igång i Stockholm.


Ravennoir Déabsinthé trillade in i gruppen, bokstavligt talat. Första gången hon skulle presentera sig för Ruby och Dixie fastnade hon med foton i en väskrem och snubblade in i dem.
– Jag visste inget om burlesk. Men nu har allt det här gjort mig till en annan människa.
Hon menar det hon säger.
– Jag står där på scen och är tjock, låter hänget på armarna flaxa och är vacker. Jag är en kropp bland andra kroppar. Min kropp. Och ingen kastar ruttna tomater på mig, tvärtom, säger Ravennoir Déabsinthé.
Hon beskriver sitt liv med ett före och ett efter.
– Innan var jag hänvisad till tjockisrutan när jag handlade kläder, plagg som fick mig att se ut som ett tält. Nu har jag snävare snitt. Jag skäms inte ett dugg för mig själv.
Ruby Rawr håller med. Burlesk är som terapi.
– Om du är tjock är du fel. Är du tatuerad, som många av oss, är du fel. Klär du dessutom av dig på scen är du definitivt fel. Jag passar med andra ord ändå inte in någonstans. Men här är jag bara jag, här är ingen fel.
De är alla mellan 24 och 27 år. Ruby Rawr är den enda som har barn.
– För mig är det här ett sätt att förändra världen, ett danssteg i taget. Och jag tar stegen för min dotters skull, säger Ruby Rawr.
Egentligen är det paradoxalt, konstaterar hon. Att de visar upp sig på scen och får med sig en känsla av att inte längre bry sig om hur den egna kroppen ser ut.
– Jag har en mage, du har en mage. So what?
Kanske handlar det om att de gör det på sina egna premisser.
Vicious Vicky Hips hakar på:
– Du bestämmer själv vad du vill visa och när. Om någon skulle komma fram efteråt och be mig visa brösten hade jag sagt fuck you.


Sedan starten har de hållit hårt på att använda sina artistnamn i burlesksammanhang. Eftersom de sysslar med showbiz är det viktigt att skilja på privatperson och burleskartist. För trots att de är stolta över det de gör vill de försäkra sig om att inte avklädda foton kan taggas med deras namn och en molnig dag dyka upp på en arbetsgivares dator.
– Även om jag inte har berättat för mina kolleger om burlesken är det inte så att det är hemligt. Skulle någon av dem komma när vi dansar så får väl det hända, säger Lucy Freckles.
Hittills har de stått på scen fyra gånger. Oftast på klubbar där publiken haft ett hum om vad som väntar dem, där de varit peppande, dansat med och hojtat från scenkanten.
– Men första gången vi uppträdde var jag först rätt nervös. Hur skulle konstformen tas emot? Folk är ju inte vana vid den här sortens framträdanden, säger Ruby Rawr medan hon drar på sig en luvtröja för att spatsera runt i salen i tröjan, stringtrosor och tangoklackskor.
I december uppträdde de på Studiefrämjandets öppet hus-dag för inbjudna gäster – och för några av tjejernas föräldrar och pojkvänner.
– Det gick bra. Flera föräldrar tyckte faktiskt att det var riktigt roligt. Och min sambo var där. Efter det har han fattat grejen bättre, säger Lucy Freckles.
Det är dags för nästa nummer, en orientalisk dans. Barfota i blekt rosa och guld poserar och snurrar tre av tjejerna runt, med genomskinliga slöjor som visar och döljer i ett lekfullt spel med förväntningarna på vad som komma ska.
– Ni är fantastiska, det här kommer bli så jävla bra! säger Dixie tilDawn.


Fotnot: Ravishing Byrds Burlesques nästa show är 28 juni på Velvet & Pearls i Malmö, en tjejfest som arrangeras av RFSL Malmö fyra gånger per år.

Vad är en burlesk?

Ett varieténummer med dans av lättklädda kvinnor i kombination med humor och satiriska sketcher som uppkom i USA i mitten av 1800-talet. Efterhand som stripteasen växte fram försvann burlesken, som har mer betoning på tease än strip, nästan helt men har sedan mitten av 90-talet fått en renässans.
Gå till toppen