Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jag lär av trädgårdsfascisterna

Solen hänger över riket som en gigantisk gasolvärmare och gör mossiga bakgårdar till lilla Grekland. Trädgårdsmöbelkommersen är i högform och människor kånkar säckar med jord från plantskolorna som om det vore ransonering resten av året.
På sätt och vis är det ju också det. Inte ransonering på just jord, men väl på den gigantiska gasolvärmaren. Det är nu vi ska njuta, passa på, inte försitta våra chanser i en mörk vardagsrumshörna.
Med solen följer maniska behov av att stoppa små fröer i jorden. Vattna, vänta, vattna, vänta, hoppas, vänta, vattna, bli besviken. Rädisorna blir små som enkronor och ruccolan räcker knappt till en enda macka.
I går var det premiär för "Från mull till guld" på SVT2. Det är ett program som gick på dansk tv förra sommaren. Om vi delar upp trädgårdsodlarna i två kategorier, verkar programledaren - Camilla Plum - tillhöra produktionsfascisterna.
Enligt produktionsfascisterna gäller det att hitta rätt jord, rätt plats i solen, rätt vindläge och rätt utrymme omkring. Den här kategorin odlare visar upp sig i veckotidningar med stora pumpor och långa morötter, bjuder på enorma rabarberpajer och smakar skillnad på tidiga, sena, sentidiga och tidigsensena potatissorter från det egna landet.
De påpekar att vi andra har satt oreganon vid fel husvägg och hallonen för nära häcken. Sedan skakar de åt huvudet åt våra försök att få till synes kraftiga buskar att växa i för vindiga lägen. De är helt enkelt outhärdliga för oss som bara odlar för att kunna säga "ah, kolla, det funkar verkligen att stoppa saker i jorden och få det att växa!".
Men ändå, Camilla Plum har något att säga oss, om vi inte vill lägga fem hundra kronor på fina örtplantor och se dem segna ner framåt juli och tillbringa hösten och vintern med att knapra torra växtdelar på burk. I går anlade hon en hel kryddträdgård med hjälp av fuktighetsteori. En ögonöppnare för oss som köper jord på säck och tänker att det funkar till allt.
Den tråkiga delen i det hela är att sändningen ligger tre år efter i tid. När Camilla Plum planerar trädgården är det bara mars. I min och sambons trädgård är det juni. Hur vi än försöker är vi alltså fortfarande hopplöst efter de riktiga trädgårdsfascisterna. Räkna med mig även i höstbudgeten, Santa Maria!
Programmet "Nineties", som tar oss genom musikens närhistoria, fortsätter att vara högst intressant. Fredagar klockan 21 i SVT1.
"Skärgårdsdoktorn" i tv-tablån på fredagar klockan 20. Seriöst? Den finns väl att köpa på nätet om man skulle vilja?
Idag firar jag semestern i Nyhavn. Det betyder att jag missar hela prinsessbröllopet, som ni andra kan se klockan 15 på SVT1.
Gå till toppen