Båstad

"Det är inget fartrally"

Några frågor till Lennart Persson, som är med och arrangerar rally med gamla traktorer på Bjäre i dag.

Bild: Magnus Lundh - veterantraktorsidan.se
Veterantraktorrally, vad är det?
– Veterantraktorer är äldre än 30 år. Vi har startat en ny klubb i Skåne, Traktorvännerna, som bevarar traktorer och redskap för framtiden. Många tycker att det är skoj att köra en runda och komma ut i naturen. Det blir mycket snack och tips och allt som hör till.
Får vem som helst köra med?
– Alla som har en veterantraktor som är godkänd för att köra på väg är välkomna.
Vad är tjusningen med de gamla maskinerna?
– Man har varit med om det sedan man var liten, de flesta var med när traktorn kom efter hästen. Men det är också många yngre som kommit med nu. Det är kultur, det är något speciellt med en gammal traktor. En del har matt färg och lite rost, men många gånger är det bara bra, då ser man ju hur livet har varit för traktorerna.
Ni kallar det för rally, hur fort går det egentligen?
– Vi kör i 15-17 kilometer i timmen, fortare ska det inte gå. Det är inget fartrally, tjusningen är att sitta på en traktor och njuta av naturen när man kör. Det är gemenskapen det handlar om, det är absolut ingen tävling.
Fotnot. Klockan 10 i dag, lördag, startar de cirka 25 traktorerna från Bjäre Maskin i Förslöv, sedan går färden ner i Båstad och vidare mot Häljarp. Efter lunch på Salomon krog bär det vidare mot Västra Karup, Glimminge och åter till Förslöv, en runda på ungefär fyra mil.
Gå till toppen