Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Kaffegöken kan bli ännu högre

Från elva våningar till 13-14. En av Helsingborgs mest centrala byggnader, Kaffegöken, kan bli ännu högre med en spektakulär påbyggnad i glas.

Redan i dag är det lite av ett utropstecken i centrum och nu kan det höga huset i hörnet Drottninggatan-Hälsovägen bli ännu mer framträdande.
Wallenstam har ansökt om en planändring för att kunna bygga på elvavåningshuset som i folkmun kallas för Kaffegöken.
– Det är ju en central och attraktiv fastighet med en fantastisk utsikt. Vi vill förstärka husets roll som landmärke och tycker det tål att byggas på, säger Marina Fritsche, affärsområdeschef hos Wallenstam.
I dag finns både kontor och lägenheter i fastigheten. Lägenheterna har blivit fler till antalet sedan en del kontor byggts om till bostäder och större lägenheter har delats av.
I det förslag som Wallenstam har tagit fram tillsammans med White arkitekter får elvavåningshuset en påbyggnad i fyra våningar med glasfasader. Direkt norr om det huset, i samma kvarter, finns en lägre fastighet med röd tegelfasad som är tänkt att byggas på med två våningar. Totalt kan det bli uppemot 24 lägenheter.
Kvarteret ritades av Helsingborgsarkitekten Mogens Mogensen 1959 och är i bevarandeprogrammet från 1998 utpekat som kompletterande värde.
I nästa vecka tar stadsbyggnadsnämnden ställning till om man ska sätta igång planprocessen.
– Det är en spännande idé att testa i plan, och bra som komplementbebyggelse. Ibland måste man våga gå upp i höjd, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Jälminger (M).
Projektet stämmer med kommunens intentioner att få fler bostäder genom förtätning. Samtidigt är det en central och dominerande fastighet som ligger inom riksintresse för kulturmiljön och det finns mycket som måste vägas in. Det handlar om hur huset ska smälta in i stadsmiljön efter påbyggnaden och hur det kommer att påverka stadssiluetten.
I planarbetet måste man titta vidare på utsikten från landborgen, siluetten från havet och utformningen av påbyggnaden. Skuggning, buller och parkeringslösning behöver också utredas.

Fakta: Kaffegöken

Namnet kommer av att det låg ett Systembolag i husets bottenvåning och att det satt en reklamskylt för kaffe på fasaden.
Gå till toppen