Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Att skriva en släktberättelse

Ett kolorerat foto från omkring 1923 på Eva Johanssons mormors familj i Buskabygd i Gällareds socken i Halland. Evas mormor Alida (1904–1996) står näst längst till höger, i randig vinröd klänning. 18 år gammal gifte hon sig med Gottfrid Dahlberg (1893–1977). På bilden väntar hon sitt andra barn av totalt 13.
Att samla sin släkt med namn och årtal är ingen konst. Därför går Eva Johansson, Västervik, ett steg längre. Hon vill att vi skriver en berättelse om släkten!
Eva Johansson har gjort en handbok för alla som vill skriva en berättelse om sin släkthistoria.
– Det finns ju massor av böcker om släktforskning, men jag tycker att även en handbok i hur man skriver behövs, säger Eva Johansson.
Handboken (”Skriv för din släkt!”) innehåller allt du behöver veta inför din släktresa. Här finns goda råd och tips, men även en hel del exempel på vad man ska tänka på så att berättelsen blir så levande som möjligt.
Allt har gått väldigt fort för Eva Johansson. Hon har bara släktforskat i tre år, men har redan stor erfarenhet av hur man letar efter sina rötter.
Eva Johansson vet hur man skriver en berättelse om sin släkt.
Det började med att Eva Johansson höll ett inspirerat föredrag om släktforskning i Gamleby Folkhögskola förra sommaren. Åhörarna blev så tagna av hennes berättartalang och visdomsord att någon i publiken föreslog: ”kan du inte ha en skrivarkurs med oss!”
– Så då satte jag igång. Det blev en kurs med Tjust släktforskarförening i Västervik under hösten. Jag fick ihop sju deltagare direkt, precis lagom för en kurs. Och strax före jul bestämde jag mig för att skriva en handbok, säger Eva.
I våras blev det ytterligare en kurs med Tjust släktforskarförening (som har 550 medlemmar). Under de här träffarna samlade Eva Johansson på sig en mängd anteckningar.
– Eftersom vi jobbade mycket tillsammans blev det mycket noteringar och mejlande. Allt det hade jag användning för när jag skrev min bok, säger Eva.
En tidsbild på Eva Johanssons släkt från cirka 1910, Gällsås i Okome socken i mellersta Halland, från vänster: Anders (Evas morfars bror), Gottfrid Dahlberg (1893–1977, E va Johanssons morfar), Emanuel Larsson Dahlberg (1842–1922), Albertina (Evas morfars syster) och Lotta Maria Bengtsdotter (1852–1918).
Och vips: för några månader sedan var den klar, den förträffliga handboken hur man bäst disponerar en text så att det blir begripligt även för dem som inte släktforskar. Här finns även tips på hur man skriver språkriktigt och även en hel del länkar om hur man kommer igång med sin släktforskning.
– Jag trodde att det kanske skulle bli 10–15 sidor. Men det hela växte.
Eva Johansson vill helt enkelt att vi inte enbart ska leta efter namn och årtal i kyrkböckerna:
– Jag tror verkligen på att skriva en personlig släktberättelse, att man sätter in personen i ett historiskt sammanhang och berättar om livsvillkoren. I en sådan här berättelse kan man ju även sätta in fotografier och kartor.
– Jag har blivit fascinerad av Lantmäteriets historiska kartor på nätet, till exempel. Det går att sitta hemma och forska – och sedan åka till platsen, till verkligheten, och se var människorna har levt…
John Johansson (1884–1972), Eva Johanssons farfar, var under en tid kusk på Viskafors bruk.
Men Eva Johansson vet att många kan känna en rädsla att börja skriva sin släktberättelse, skrivkrampen kan komma smygande:
– Jag brukar då säga: ”Om du ska komma igång: våga börja, det är ju du som är expert!” Och den som är nybörjare rekommenderar jag alltid att gå en kurs, säger Eva.
Att det blev en e-bok har sin förklaring:
– Det passar mina kursdeltagare, det är lätt att få feedback. Och de flesta släktforskare är ju väldigt digitala i dag, säger Eva.
Men kanske blir det försäljning av boken via Rötter, Sveriges släktforskarförbunds hemsida.
– Och Sveriges släktforskarförbund har ju möjligheten att ge ut den som en handbok. Det vore ju väldigt roligt, säger Eva Johansson.
Johan Olausson (1847–1939) och Fredrika Olofsdotter (1845–1895), föräldrar till Eva Johanssons farfar. Unikt foto från omkring 1875 då paret gifte sig i Vänersborg.
Det har varit bråda dagar för Eva Johansson den senaste tiden. Efter skolavslutningen blev det en stor släktträff i förra veckan.
– Det kom amerikanska släktingar från Arizona. Ja, de är uppväxta i Idaho. De hade aldrig varit här tidigare, så det var mycket att planera inför deras resa. Nu fick de även se var vår gemensamme anfader bodde, säger Eva Johansson.
Eva Johansson är född i Sibbarp, Varbergs kommun, Halland. Rötterna finns i trakterna kring Ullared i mellersta Halland och från Vänersborg, Västergötland. Här har hon samlat många historier:
– Det är öar av berättelser, och det griper tag i mig. Släktforskning är det roligaste och mest spännande jag vet. Men man blir aldrig färdig… Jag kommer nog aldrig att sluta släktforska, säger Eva Johansson.
Fakta
Eva Johansson (f 1954) är frilansande journalist, undervisar i journalistik vid Ädelfors folkhögskola (utanför Vetlanda). Hon har tidigare bland annat arbetat som reporter på Västerviks-Tidningen i 17 år.
Eva Johansson håller skrivarkurser, hjälper även andra att släktforska och har även en innehållsrik blogg.
Handboken ”Skriv för din släkt” (56 A4-sidor) finns på nätet, går att ladda hem som e-bok (pdf eller ePub) och kostar 95 kronor.
Läs mer:
Släktforskning Helsingborgs Dagblad
Rötter
http://slaktforskaren.se/
http://slaktforskaren.se/blogg/
Gå till toppen