Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Båstad Campus förblir studentbostäder

Det ska inte bli permanentbostäder i Citadellet, lovar ägarna. Enligt kommunen är det okej att de bildar en bostadsrättsförening för att förenkla finansieringen, så länge huset fortsätter vara studentboende.

Efter att en av lägenheterna i fastigheten Citadellet 4 annonserats ut till försäljning på annonssajten Blocket, med information om att en bostadsrättsförening är på väg att bildas, väcktes frågan om vad som håller på att hända med fastigheten. Byggnaden, med namnet Båstad Campus, ska nämligen vara studentboende eller korttidsboende för uthyrning.
Annonsen på Blocket ändrades och enligt Citab, bolaget som äger Citadellet, gör man om ägandet från aktieposter till en förening för att göra finansieringen enklare. Men fastigheten ska fortsätta vara korttidsboende.
Eftersom lägenheterna enligt detaljplan och bygglov inte får vara permanentboende togs frågan upp med politikerna i kommunstyrelsen och det blev kommunchefens uppgift att ta reda på om Citabs modell är tillåten.
– Vi håller på att utveckla Båstad som en modern internatort, i samarbete med ägarna. Därför är det viktigt att de fortsätter bedriva internat, säger tillförordnade biträdande kommunchef Henrik Andersson.
Nu har han diskuterat frågan med Citab och informerat politikerna i ekonomiutskottet om att bolaget har för avsikt att fortsätta rikta sig mot studentuthyrning och tillfälligt boende.
– Med det lät man sig för tillfället nöjas. Det har inte fattats några beslut om att gå vidare med detta, säger Henrik Andersson.
Så det är okej att de bildar en bostadsrättsförening?
– Det viktiga är att det inte är på väg att förvandlas till bostadsrätter, för det strider mot detaljplanen. Det ville politikerna ha besked om.
Fastigheten består av 28 andelar, en för varje lägenhet, och har ett 20-tal ägare som i dag äger aktieposter i bolaget. Fastigheten har enligt ägarna mellan 60 och 70 procents beläggning med studenter och utöver det korttidsuthyrning genom en uthyrningspool.
Enligt Richard Jakberg, som sitter i styrelsen för Citab, berodde formuleringen i Blocket-annonsen på ett missförstånd.
– En av ägarna hade inte så bra koll på det, det är en missuppfattning.
Han säger att den nya modellen bara innebär en skillnad när det gäller finansieringen, eftersom det finns andra möjligheter att belåna sin andel när man äger i föreningsform.
– Det här är inget nytt eller något som strider mot vedertagna regler, det är ett sätt att äga fastigheten. Det kommer inte att märkas på något sätt utåt.
Arbetet med att bilda en bostadsrättsförening pågår, men kommer enligt Richard Jakberg att ta ytterligare något år.
Gå till toppen