Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Agent Hamilton i censurens klor

Det svenska nationaldagsfirandet i Jordaniens huvudstad Amman blev inte riktigt som planerat. En av höjdpunkterna i programmet var premiärvisningen av filmen "Hamilton - I nationens intresse", som till stora delar är inspelad i Jordanien och har en jordansk skådespelerska i en av huvudrollerna.
Just innan visningen skulle börja i Al Hussein Cultural Center meddelade ambassadör Charlotta Sparre att vissa scener i filmen skulle censureras av respekt för jordansk kultur. Den församlade publiken, som bestod av jordanska kungligheter, ministrar och andra högdjur, plus en stor skara ambassadörer och inbjudna gäster, reagerade med stor förvåning.
Filmen började rulla men efter en stund blev duken svart, medan dialogen fortsatte.
Detta varade bara några minuter innan bilden kom tillbaka, och en stund senare hände samma sak igen.
De mörklagda episoderna handlade om en kyss (fullt påklädd) och en suddig spegling av en kärleksakt. Beslutet att skona publiken från dessa skändligheter hade fattats av kulturcentrets direktör Abdul-Hadi Raji Al Majali bara några timmar tidigare.
Censuringreppet hade enligt lokala medier inget stöd i jordansk lag. Herr Majali hade helt på eget bevåg bestämt att publiken skulle skyddas från dessa skandalscener.
Det är skrattretande att en enskild person kan tro att han kan forma Jordaniens kulturscen utifrån sin egen moraltolkning i ett land som skryter med sin höga utbildningsnivå, kommenterade journalisten Rana Sabbagh som är chef för ett nätverk som stödjer undersökande journalistik i olika arabländer.
Denna händelse är bara ett tecken på hur yttrandefriheten inskränks alltmer i Jordanien.
Den 2 juni beslöt myndigheterna att stänga över 200 nyhetswebsidor i landet. Formellt därför att de inte hade uppfyllt kravet att registrera sig och skaffa licens så som den nyinstiftade presslagen kräver.
Den nya lagen som antogs i september förra året gör nyhetssajterna ansvariga för alla läsarkommentarer och kräver att de lagras i sex månader. Den som är ansvarig för en nyhetssajt måste också vara medlem i det jordanska journalistförbundet. Enligt myndigheterna är syftet att värna om den journalistiska professionen och skydda nyhetssajternas arbete.
Idén att kräva licens för nyhetssajter strider både mot grundlagen, internationella åtaganden och officiella uttalanden av kungen och regeringen, säger journalisten Daoud Kuttab i en kommentar till CPJ, Committee to Protect Journalists.
Dessutom, påpekar han, drabbar detta enbart jordanierna – många av nyhetssajterna kan fortfarande läsas utanför landets gränser. Nyheter på nätet har fått en allt viktigare roll i Jordanien – några av websidorna har fler läsare än de etablerade tidningarna.
Det kan tyckas ironiskt att Jordanien lanserade sin nya presslag bara två veckor efter Internationella pressinstitutets världskongress i Amman – men det är knappast en slump.
En förödande konsekvens av inskränkningar i press- och yttrandefrihet är den självcensur som drabbar många journalister.
Censuren av Hamiltonfilmen kan vara ett utslag av detta – herr Majali, kulturcentrets chef, har också en nyhetssajt som nu har stängts.
Gå till toppen