Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den perfekta sagan

"Långt bortom mediernas strålkastarljus har en ung man i Gaza arbetat på en storartad överraskning – en raket av kärlek och fred som flyger över Palestinas städer, över Jerusalem, Nasaret, Gaza och Ramallah", sade en av domarna när han annonserade Mohammed Assafs seger i "Arab Idol"-tävlingen på lördagskvällen.
Mohammed Assaf efter segern i lördags kväll.Bild: SCANPIX
Sekunden efter segerbeskedet exploderade Gaza och Västbanken i ett öronbedövande jubel av visslingar och rop, fyrverkerier och tutande bilar. Aldrig har jag känt mig mer malplacerad: varför var jag inte där och upplevde denna himlastormande glädje på plats?
Jag blev sittande halva natten framför min dator där videosnuttar av jublande människoskaror oavbrutet strömmade in.
Historien om Mohammed Assaf är som en saga, den perfekta sagan – förverkligad.
Den handlar om en fattig grabb från Khan Younis flyktingläger, som under sin uppväxt utvecklat sin talang som sångare på bröllop och andra traditionella festligheter.
Nu stod han där på "Arab Idol"-scenen i Beirut, med Palestinas flagga över axlarna, blankögd av lycka inför publikens dånande ovationer.
Vägen dit var inte någon gräddfil direkt. Först efter lång övertalning gick Hamasregimen med på att släppa ut honom från Gaza, sedan fick han betala sig förbi de egyptiska gränsvakterna för att ta sig till Kairo.
När han kom fram till Beirut var det för sent – uttagningarna hade redan börjat och porten var stängd. Han klättrade över en hotellmur och tog sig in i lokalen. Där mötte han en annan sångare från Gaza, som överlät sin plats till honom: "Du har större chans än jag att komma till finalen."
Efter tre månader av utslagningstävlingar var Mohammed Assaf framme vid finalen, och spänningen steg bland palestinierna. Skulle han klara att slå ut de båda andra finalisterna, Ahmed Jamal från Egypten och Farah Youssef från Syrien?
När rösterna hade räknats stod det klart att han vunnit inte bara sina landsmäns hjärtan utan hela arabvärldens.
För palestinierna har Mohammed Assaf nu fått rollen som nationell hjälte, en sällsynt källa till glädje och stolthet – han visar en ny sida av den palestinska kampen, att den också kan föras med musik och kultur som vapen, skrev en av mina facebookvänner i Gaza.
Men det finns också andra röster, som fördömer hela saken i oförsonliga termer. De ser "Arab Idol" som ett antimuslimskt jippo, iscensatt av Saudiarabien, för att förstöra palestiniernas kultur – trots att Mohammed Assafs repertoar består av traditionella palestinska sånger. I flera moskéer varnade predikanterna under fredagsbönen för detta moraliska fördärv.
Å andra sidan har Mohammed Assaf också hyllats, både av palestinska ledare som Mahmoud Abbas och Salam Fayyad. Och Filippo Grandi, chefen för FN:s flyktingorganisation UNRWA, har utnämnt honom till ungdomsambassadör för de palestinska flyktingarna, den första någonsin.
För Hamasregimen i Gaza har Mohammed Assafs segertåg genom "Arab Idol"-tävlingens etapper vållat ett svårt huvudbry.
Från början uttalade flera av dess representanter skarpt avståndstagande, men inför finalen kunde de inte längre stoppa folkets entusiasm – de tvingades acceptera idolaffischer och storbildsskärmar ute på stan.
Det ska bli intressant att se om de också kommer att tillåta honom att framträda i Gaza, där alla offentliga konserter är bannlysta.
Gå till toppen