Klippan

Kovändning om lantbruksutbildning

Den stängda dörren är öppen igen. Det kommer att börja lantbruksettor i Östra Ljungby i höst trots allt.

I förra veckan tog barn- och utbildningsnämnden beslut om att stänga intaget till lantbruks- och trädgårdsinriktningen på naturbruksgymnasiet i Östra Ljungby.
Nu är beslutet förändrat till hälften och lantbruksintresserade elever kan åter söka sig till skolan.
– Det som hände var att när det kom ut i tidningen att intaget hade stängts så var det många som hörde av sig och sa att de hade tänkt gå lantbruk, men de hade inte sökt än. Nu har vi sex sökande, vilket är två fler än ifjol så det känns positivt, säger en nöjd Henrik Nilsson, delägare i Sveriges Naturbruksgymnasium AB.
Varför har de eleverna inte sökt tidigare?
– Det är alltid så att det dyker upp en flock sena ansökningar från sådana som inte kommer in på sitt förstaval.
Intaget är alltså öppet igen och kommer vara så hela sommaren.
– Nu går det att söka nästan ända fram till skolstarten. I morgon ska vi vara på Borgeby fältdagar och ha en monter för att göra reklam, säger Henrik Nilsson.
Nämndordförande Madeleine Atlas (C) tänker inte stå i vägen för den tvära vändningen.
– Får de nu tag på ett gäng elever som är seriösa så är det jätteroligt och då ska vi inte vara så prestigefyllda att vi inte kan ta tillbaka vårt beslut. Blir det tillräckligt många sökande, vilket jag förmodar att det blir, så ser jag inga bekymmer kring att vi drar igång en klass i höst, säger hon.
Hur känns det att behöva ändra ett beslut?
– Det händer nya saker hela tiden och man måste vara flexibel. Sen vidhåller jag att det inte blir en bra utbildning om det är för få elever och det var ju det som var grunden till vårt beslut.
Eftersom det är försent att anmäla till Intagningsnämnden att man ändå vill köra utbildningen får man göra en specialvariant.
– De vill inte öppna intagningen nu, men det är alltid fritt fram för elever att göra ett eget omval. Vi kan göra en egen öppning och marknadsföra det själva, säger Madeleine Atlas.
– Sen är det tråkigt att skolan inte har fått tag på de här eleverna tidigare, det hade varit bra att veta i våras.
Någon trädgårdsinriktning blir det dock fortfarande inte.
– Den verkar svår. Det skulle nog vara bra med en vuxenutbildning inom det i stället och det vill vi försöka slipa på, säger Henrik Nilsson.
Gå till toppen