Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Ljusare tider för kyrkan

Fem lager kalk på nyputsade fasader, nytjärat spåntak och ny automatik för klockportarna. När renoveringen är klar om några veckor kommer den att vara både ljusare och klämta högre.

Renoveringen av kyrkan i Väsby pågår för fullt. Det handlar om en yttre översyn av väggar, tak, portar och fönster och enligt planeringen ska det hela stå klart i slutet av juli månad.
Ekspånstaket på kyrktornet byttes ut för drygt tio år sedan och de senaste veckorna har det blivit tjärat, tre gånger. Inte ett jobb för personer med höjdskräck, men ändå ingenting mot hur det kunde gå till förr när tornet skulle underhållas.
Kyrkans förvaltningschef, Göran Olsson, pekar på två små fönster högt uppe i tornet varifrån man kastade rep upp till två rejäla krokar uppe vid spiran som man sedan kunde häva sig upp med, efter att ha kravlat sig ut genom tornfönstren.
– För att sköta underhållet... det verkar inte klokt i dag, säger han.
Enligt Göran Olsson handlar inte renoveringen om några större skador den här gången.
– För tre år sedan bytte man kyrktaket som hade blivit så dåligt att det läckte in. Sedan det ersattes med ny koppar och skiffer håller det tätt igen.
Att man nu ser över utsidan handlar istället om underhåll som görs i tid, innan den gamla byggnaden hinner ta någon skada.
– Vi ser över putsen på ytterfasaderna. De blästras med dolomit, vatten och tryckluft och ska sedan kalkas i fem, sex lager.
En del av de ankarslutare, som syns på tornväggen och har till uppgift att hålla ihop tornet, har fått rostskador och behöver bytas ut. Kyrkportar och fönster, varav en del med glasmålningar gjorda på 1940-talet av Ralph Bergholtz på Glasverkstan i Skäret, ska också ses över.
En viss modernisering av kyrkan kommer också att ske under arbetets gång. Det gäller de gamla klockportarna som tidigare öppnades manuellt men som nu har stått stilla under många år.
– De står lite halvöppna och det är inte bra eftersom det regnar in. Nu gör vi så att det blir automatiska.
Vilket innebär att klockportarna återigen kommer att öppnas när det är dags för klockringning, och utan att någon behöver kila upp för trapporna för att göra det. Det kommer kanske också att innebära att kyrkklockorna kommer att klämta lite högre över bygden framöver.
– Så kan det nog bli ja.
Renoveringen utförs av Sydskiffer och kostar cirka 2.2 miljoner kronor. Församlingen har fått ett statligt bidrag på 550 000 kronor till hjälp för renoveringen.
Gå till toppen