Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brukspatron hedras med krans och musikal

Sven Magnus Sunnerdahl – affärsman, välgörare och riddare av Vasaorden – vilar vid Gråmanstorps kyrka. Inför torsdagens premiär av Bruksspelet var det på sin plats att uppmärksamma den verklige huvudpersonen.

Christer Jönsson, kvalitets- och miljöansvarig på Svenska Pappersbruket, rättar till kransen som vilar mot Sven Magnus Sunnerdahls pampiga gravsten, placerad just utanför ingången till Gråmanstorps kyrka.
Normalt sett står kyrkogårdsförvaltningen för gravens underhåll, bekostat av stiftelsen Sunnerdahlska skolfonden.
– Men vi har gjort ett extra ryck här, stenen är tvättad och texten vidgjord. Att vi gjort det är ju för att det var han som köpte Sveriges första pappersmaskin och det är Sunnderdahlstiden som är "clou" i Bruksspelet, säger Christer Jönsson.
Innanför samma låga buxbomhäck vilar ytterligare en viktig man från bruket, Sunnerdahls svärfar Carl Fredric Kemner, som också kommer att gestaltas på musikalscenen.
Sven Magnus Sunnerdahl tog över pappersbruket av Kemner 1824 och påbörjade direkt ombyggnader och utvecklingsprojekt som gjorde Klippan till landets största pappersbruk. Sunnerdahl såg till att hålla sitt företag i teknikens framkant och den 20 juni 1832 startades den nya pappersmaskinen för första gången.
– Olyckligtvis fick inte Kemner uppleva det, han dog i januari samma år.
Sunnerdahls hälsa sviktade och 1853 sålde han pappersbruket till Christian Asp Bock, och dog året därpå.
Under sin tid på bruket avsatte också Sven Magnus Sunnerdahl pengar för att bygga en skola för bland annat de bruksanställdas barn; Sunnerdahlska skolfonden. Och 1895 stod Bruksskolan klar, ritad av Mauritz Frohm.
– Samma arkitekt som står bakom rådhuset i Helsingborg. Om man tittar på byggnaderna kan man se likheter, tycker Christer Jönsson.
Bruksskolan håller nu på att förvandlas till bostäder, men stiftelsen lever kvar i originalform.
– Fortfarande kan man söka medel ur den till studier efter grundskolan. I första hand till pappersarbetares barn, i andra hand till barn i före detta Gråmanstorps eller Västra Sönnarslövs församlingar.
På baksidan av Sunnerdahls ståtliga monument finns ytterliga några gyllene ord ristade till hans minne:
"Arbete och välgörenhet, hans ära gud och odödlighet, hans hopp, hulpnas glädje, hans himmel."
Pappersbruket har inför Bruksspelet gjort en specialutställning om Sunnerdahlseran och kommer ett erbjuda musikalbesökarna guidning. Christer Jönsson hoppas att fler ska bli lika fascinerade av den ovanlige företagsledaren som han själv.
– Jag har ett jättestort hjärta för den här mannen!
Gå till toppen