Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

En "Fröken Julie" från Skottorps slott

Några frågor till Mikael Berg från Dramaten som regisserat långfilmen "Fröken Julie" som spelats in på Skottorps slott och har premiär i Laholm lördagen den 6 juli.

"Fröken Julie" har filmatiserats flera gånger. Varför tror du att pjäsen är så i ropet?
– Det är något med det här dramat som gör att folk fortfarande, hundra år senare, fascineras av det. Det är en historia om förbjuden kärlek och kärlek på liv och död. Det finns i "Romeo och Julia" och i "Fröken Julie" och då blir de klassiker. Klassiker är något man ständigt återkommer till och är nyfiken på och vill återvinna och sätta ny prägel på.
Hur skiljer sig "Fröken Julie" från år 1927 genetemot "Fröken Julie" från år 1888?
– Vi har lagt till en ekonomisk aspekt. Om Julie gifter sig med fästmannen skulle det reda ut en ekonomisk kris och bli bättre för alla inblandade förutom Julie, som värnar om sin självständighet. På så sätt finns det lite mer psykologiska och realistiska detaljer. Familjerelationen står på spel, inte bara kärleken mellan Julie och Jean. På så sätt har vi kommit lite närmare där vi befinner oss i dag än i slutet på 1800-talet.
Hur föll valet på Skottorps slott?
–Vår producent Mattias Dimfelt har byggt upp sin filmbas i området. När vi gjorde vår förra film, "Amalia", filmade vi runt om i Halland och blev förtjusta, det finns så mycket olika karaktär i landskapet. Sen var vi över Hallandsåsen och i Norrvikens trädgårdar och spelade in, där finns fantastiskt vackra miljöer som är tacksamma att filma i.
Jubileumsåret för Strindberg var ju förra året, varför hade ni inte premiär då?
– Vi hade en version av filmen som var klar och kunde ha haft premiär 2012, men vi insåg att vi kunde lyfta filmenn genom att spela in fler scener och då försenades projektet. Men intresset för Strindberg och "Fröken Julie" rullar vidare. Vi har premiär för vår film i år, Helena Bergströms hade sin förra året och Liv Ullmanns tolkning har premiär nästa år.
Var i nordvästra Skåne kommer filmen att visas?
– Vi kommer att ta en ny diskussion med alla de som vi har haft kontakt med och inte spikat datum med för att få till fler visningar. Nu visas filmen först i Laholm och i Halmstad och sedan jobbar vi vidare. Vår absoluta ambition är att visa filmen på fler ställen i hela Skåne.
Gå till toppen