Ängelholm

Fler slopar kontanthantering

Antalet banker som hanterar kontanter i Ängelholm blir allt färre. Från och med september blir även Nordea kontantlösa. Nu ryter Svensk Handel till.

Nordea i Ängelholm följer nu den pågående banktrenden och slopar sin kontanthantering. Från och med september är Sparbanken Öresund och Handelsbanken de enda bankerna i Ängelholm som hjälper sina kunder att sätta in och ta ut pengar.
– Vi håller på att bygga om och i samband med det så tar vi bort vår kontanthantering. Det är egentligen för att följa våra kunders efterfrågan. De vill ha mer rådgivning, säger Josefina Börjesson, kontorschef på Nordea i Ängelholm.
Banken har meddelat sina kunder om förändringen och Josefina Börjesson tycker inte att responsen har varit negativ.
– Vi stänger inte dörren, utan har öppet våra vanliga tider och kundtjänst kan hjälpa till med allt förutom den manuella kontanthanteringen. Vi hjälper även till att visa hur man kan få tag på kontanter, genom bankkort, automater eller att ta ut på Ica.
Inte heller SEB eller Swedbank hanterar längre kontanter. SEB har sedan en ombyggnad i vintras endast automatisk kontanthaneringen, och Swedbank slutade med kontanter i början av maj.
– Det har gått bra, de flesta av våra kunder var meddelade om förändringen och vi hade resonerat med dem om andra lösningar. Men en och en annan kund hade vi så klart inte nått, och de tycker att det är märkligt med ett bankkontor utan kontanter, säger Carola Svensk, chef för Swedbank i Ängelholm.
Handelsbanken och Sparbanken Öresund går emot strömmen och behåller kontanthanteringen.
– Det är ett beslut som banken har tagit sedan tidigare. Vi ska ha en service till de som vill sätta in eller ta ut kontanter, säger Bengt Nilsson, privatmarknadschef på Handelsbanken i Ängelholm.
– Vi ser också att transaktionerna minskar, men bedömer att våra kunder fortfarande har behovet av kontanthantering. Fast det är klart att om behovet minskar ytterligare, så kanske vi även minskar hanteringen och tidsbegränsar den, säger Göran Tarring, rörelsechef i region Nordväst på Sparbanken Öresund.
Medlemsorganisationen Svensk Handel är kritisk till den minskade kontanthanteringen. De anser att bankerna går för fort fram, att kunderna inte är redo för det kontantlösa samhället ännu. Enligt dem sker runt 30 procent av betalningarna fortfarande med kontanter. Svensk Handel överväger nu att göra något åt situationen.
– Det blir mer och mer påtagligt att bankerna säger till kunderna att de kan gå till handeln. Handeln får då stå för kontanthanteringen, samt kostnaderna och riskerna med den. Då måste vi fundera på hur vi ska hantera kostnaden och om vi ska ta betalt för tjänsten, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.
– Vi har inte enats än, men vi känner att vi måste fundera på hur vi ska hantera kostnaden när bankerna slutar med en av sina centrala uppgifter.
Gå till toppen