Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

En salong med högt i tak

Kulturföreningen Salongen vill fylla A-salen i Folkets hus med fri kultur. Invigningsdatumet är satt till den 30 augusti, men smygpremiären hålls redan under Helsingborgsfestivalen.

A-salen i Folkets hus i Helsingborg är fylld med folklig historia. Nu väcks lokalen till liv av att den nybildade ideella kulturföreningen Salongen tar över driften – och lanserar sin verksamhet under samma namn.
– Läget kan inte bli bättre, säger ordförande Jeanette Sollén.
Tillsammans med Fredrik Olsson, som också är ledare för Helsingborgs kulturförening en trappa upp, har hon tagit över rodret för A-salen. Och hädanefter kan helsingborgarna vänta sig både mer traditionella kulturarrangemang men också en rad överraskningar.
– Överraskningar skärper sinnet och får saker att hända. Det är stimulerande att inte kunna lista ut allt som kommer att hända. Vi hoppas kunna bjuda på helkvällar som skiftar karaktär med olika kulturuttryck och genrer mixade i en crossover mellan hypermodernt och kulturens djupa rötter, från New York på 30-talet till Helsingborgs underground 2013, säger Jeanette Sollén.
Hon hoppas att Salongen bidrar till att balansera upp Helsingborgs kulturutbud och ser gärna att hela staden involveras. Ambitionen är att samarbeta med kulturinstitutioner, studieförbund, skolor, lokala grupper, företag och föreningar.
Och stora delar av höstens och vinterns program är spikat och klart. De publika arrangemangen spänner över alltifrån swingjazz och teater till elektroniska klubbkvällar och tedans.
– Många är involverade, till exempel unga dj:ar och gamla kulturrävar, säger Jeanette Sollén och fortsätter:
– Det finns redan en del verksamhet i huset. Vi bygger vidare på det. Bättre förutsättningar har vi aldrig haft.
Både hon och Fredrik Olsson är gamla i gamet när det gäller Helsingborgs kulturliv.
– Vi har en lång tradition av att göra den här typen av grejer, både var för sig och tillsammans, säger Fredrik Olsson.
På 1980-talet drev de bland annat verksamheten på Röda Kvarn. Därför var det inte svårt att ta ett nytt krafttag och försöka samla den lokala kulturverksamheten på ett och samma ställe.
– Det har alltid varit vår vilja, att finna en fri scen för kultur, säger Fredrik Olsson.
Salongen vill sätta ljuset på Helsingborg genom att bli en plattform där både amatörer och professionella kulturutövare får plats.
– Och publiken, förstås. För oss handlar det om att ta vår egen stad på allvar och skapa en scen där kreativa krafter kan samlas.
Både Jeanette Sollén och Fredrik Olsson är ivriga med att dra igång Salongen. Men innan ridån dras upp väntar en del förberedelser. Logerna ska byggas om och den stora scenen ska få sällskap av två mindre för att kunna rymma både varieté och storband.
Den största förändringen i lokalen är att köket rustas upp. Restaurant Midi ska erbjuda bar och servering för alla publika arrangemang.
– Tanken är att folk ska kunna komma hit på supé innan arrangemangen. Kanske äta klockan 18, lyssna på konsert klockan 20 och sen klubba framåt kvällen, säger Jeanette Sollén.
Entusiasterna bakom Salongen har redan planerat in en smygpremiär. Under Helsingborgsfestivalen den 27 juli drar den återkommande medlemsklubben Klubb Mixorama igång med en elektronisk dansfest.
– I och med att festivalen inte längre finns på GA-torg utan har koncentrerats till citykärnan skapar det utrymme för oss, säger Fredrik Olsson.
Det riktiga premiärdatumet är däremot satt till den 30 augusti.
– Då blir det en fullspäckad helg, lovar Jeanette Sollén.
Gå till toppen