Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stökigt slut på lugn karneval

Årets rekordlånga karneval gick lugnt till väga, i alla fall fram till avslutningshelgen. Även i år var arresten i polishuset i Landskrona öppen och fullbelagd. Polisen är nöjd, men tittar närmare på anmälningarna för att dra några slutsatser.

Strax efter klockan 16 på lördagseftermiddagen exploderade Landskrona i sambarytmer och sprakande karnevalskostymer.Bild: Britt-Mari Olsson HD/NST
Polisen har ännu inte hunnit gå igenom och dra några slutsatser efter insatserna vid årets karneval, men enligt Fredrik Bjerkeborn som är tillfällig chef vid Landskronapolisen, är känslan att det till största del har gått lugnt till väga.
– Vår känsla är att det har varit lugnt och städat och trevligt, säger han.
Avslutningshelgen blev dock något våldsammare än resten av veckan. Sammanlagt rör det sig om ett tiotal misshandelsfall under fredagen, lördagen och den tidiga söndagsmorgonen.
– Det är patrullernas uppfattning att det var en högre berusningsgrad de två sista dagarna än vad det var tidigare under veckan, säger Fredrik Bjerkeborn.
Liksom förra året var arresten i polishuset i Landskrona öppen under karnevalen. Både i fredags och lördags var den fullbelagd av berusade personer. Sammanlagt omhändertogs ett femtontal personer för berusning under avslutningshelgen.
Förutom misshandel förekom en del fickstölder och andra stölder – bland annat av Moderaternas tält.
Fredrik Bjerkeborn säger att han måste titta igenom anmälningarna för att kunna dra några ytterligare slutsatser, men säger ändå:
– Med tanke på att det pågått under nio dagar tycker vi nog att vi är nöjda med det som varit, säger han.
Här är några av avslutningshelgens våldsamma händelser:
Två knallar vid Slottsparken hamnar i bråk om hur nära deras marknadsstånd kan stå varandra vid 11-tiden på torsdagen. Det slutar med att den ena får tag i den andres finger och vrider om.
Ett par i 30-årsåldern blir nerslagna på Slottsgatan av tre eller fyra personer. Mannen får ett jack i näsan.
En knalle på Eriksgatan får vid 20-tiden på fredagen ett knytnävsslag över munnen när han ber en person lämna marknadsståndet.
En 31-årig man hamnar i bråk med ordningsvakter på Kasernplan strax efter midnatt natten mot lördag. Ordningsvakten blir slagen och får smärta i både armbåge och knä.
En 25-årig man blir slagen i ansiktet på Rådhustorget vid midnatt natten mot lördag.
Flera polispatruller larmas till Drottninggatan vid 01.35 natten mot lördag. På plats finns en medvetslös 21-årig man som blivit slagen i bakhuvudet. Mannen förs till sjukhus.
En 15-årig pojke blir sparkad i huvudet och får skador på näsa och mun på Österleden strax efter klockan 2 natten mot lördag. Pojken förs till sjukhus.
En 15-årig pojke uppger för polisen att han blivit slagen i ansiktet på Rådhustorget vid 2-tiden natten mot lördag.
En 49-årig man blir nerslagen och rånad av sju eller åtta personer på Ödmanssonsgatan vid 3-tiden natten mot lördag. Bland rångodset ska finnas en klocka värd 48 000 kronor.
Vid 21.15 på lördagen kallas polis till gränden mellan polishuset och Rådhuset där det pågår bråk. En 19-årig man har fått ett knytnävsslag över örat som rivit av hans örhänge.
Strax efter midnatt natten mot söndag misshandlas en 20-årig man med slag i huvudet i Teaterparken. Gärningsmannen, en 31-årig man, gör sig därefter skyldig till hot mot tjänsteman.
En man och en kvinna blir misshandlade av en 29-årig man vid 1-tiden natten mot söndag. 29-åringen omhändertas för fylleri.
Gå till toppen