Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera steg framåt för ny camping

På tisdagen beviljade kommunen bygglov för en rad åtgärder i det som ska bli Norra Borstahusen. Socialdemokraterna kritiserar och överklagar. Enligt dem hanteras hela processen i helt fel ordning.

Planerna för Norra Borstahusen fortskrider. På tisdagen hölls ett extrainsatt möte i stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott för att klubba igenom bygglov.
Stugbyn får flytta 15 fritidsstugor och riva fem. De får också bygga till ett servicehus. Förskolan Mullvadarna får flytta tre stugor och halva sin lägergårdsstuga. Och fritidsförvaltningen får bygga en ny personal- och förrådsbyggnad.
– Det är inte speciellt omfattande, det gäller att flytta några stugor och anpassa stugbyn till integration med campingverksamhet, säger Börje Andersson (-), ordförande i stadsbyggnadsnämnden och dess arbetsutskott.
Byggloven är en del i den process som ska leda fram till att campingen ger plats åt strandnära bostäder, där pengastarka familjer ska bosätta sig och fylla på kommunens skattkista. I det skenet är byggloven bara en liten del.
Men enligt Socialdemokraterna finns det mycket som är märkligt med byggloven. Som att de beviljas på ett extrainsatt arbetsutskottsmöte i stället på ett ordinarie nämndsmöte. Och som att de beviljas innan detaljplanen är klar.
– De har sagt att de vill göra det här för att campingen ska kunna öppna till säsongen 2014, men vi vill inte stänga den, vi har inget emot att campingen ligger kvar där den gör och har öppet, säger Roy Wernberg.
Han och partikollegan Hellin Taskinen röstade mot byggloven på tisdagens möte. Börje Andersson röstade tillsammans med Leif Thorsell (M) och Alf Andersson (SD) för.
De båda Socialdemokraterna reserverade sig dessutom och valde kort därefter att överklaga de fyra byggloven och begära inhibition.
Socialdemokraterna menar att byggloven aldrig borde ha hanterats på ett arbetsutskottsmöte. Enligt plan- och bygglagen ska nämligen frågor som "är av stor vikt eller har principiell betydelse" fattas av nämnden själv. Roy Wernberg har i partiets namn redan tidigare överklagat stadsbyggnadsnämndens beslut om att delegera rätten att besluta.
Börje Andersson håller inte med om att tisdagens beslut skulle vara varken stort eller principiellt, utan menar att det är en detalj i en större helhet, där frågan om vad marken i norra Borstahusen ska användas till redan är avgjord.
– Nämnd och förvaltning har fått i uppgift att genomföra fullmäktiges beslut angående Norra Borstahusen och det är det vi håller på med nu. Man får hålla isär frågorna. Om det ska byggas eller ej, den processen är till ända, säger Börje Andersson.
Men Roy Wernberg i sin tur håller inte med om det. Detaljplanen har ju ännu inte godkänts av fullmäktige, där den behandlas först i september. Att besluta om bygglov borde i hans mening vänta till efter dess.
– Det är inte det här arbetsutskottsmötet det handlar om egentligen, utan om den här attityden att "nu är det bestämt, nu bygger vi, skit i detaljplanen", säger han.
Gå till toppen