Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kvinnorna på Citadellet

Deras brott: att vara kvinnor. Straffet: inspärrning och tvångsarbete. Musikteaterföreställningen "Bara en berglärka" handlar om kvinnorna som låstes in på Landskrona Citadell.

De har vita hucklen och fotsida klänningar. Inredningen ser ut att komma från en antikvitetsbutik. Men luften är full av funkiga rocktoner. Och gänget som står framför oss skakar rumpa och levererar hämningslösa discomoves.
Men så tystnar musiken. Anstaltsdirektören i dubbelknäppt vit kostym tar till orda:
– Låt mig bara nämna några ord om berglärkorna. Tyvärr så är det ju inte några vackra sångfåglar. Nej, det handlar om de djupast fallna bland kvinnorna.
I ett tält bredvid Citadellet i Landskrona repeteras "Bara en berglärka", som har premiär 27 juli.
Pjäsen utspelar sig år 1925 på statens tvångsarbetsanstalt för kvinnor, som då fanns på Citadellet. Kvinnor från hela landet skickades hit efter att ha dömts för lösdriveri och prostitution. I en tid då rasbiologi var vanligt delade Socialstyrelsen in kvinnorna i elva olika "typer". Demimonderna, de lyxprostituerade, stod högst. Berglärkorna stod lägst.
Huvudrollen, berglärkan Linnéa, spelas av Miriam Forsberg.
– Linnéa ifrågasätter och gör motstånd, så mycket man kan göra. Det är en tjej med livskraft och kämpaglöd.
Miriam Forsberg har förberett sig för rollen genom att läsa på om kvinnorna på anstalten.
– Det har varit roligt att grotta ner sig i materialet och lära sig om en historia som rör kvinnor från hela landet. Att få upp ögonen för saker som hänt så pass nära vår egen tid.
I ensemblen finns också ett tjugotal amatörskådespelare. Venbon Sandra Redrin Belin spelar boulevardflickan Kerstin.
– Jag tror att många landskroniter vet att det har varit ett fängelse, men hur kvinnorna blev behandlade hade jag ingen aning om.
– De har befunnit sig i fruktansvärda situationer och varit väldigt maktlösa.
Det är just dessa dolda människoöden som regissören Anders Kungsman vill lyfta fram. Och han menar att ämnet är aktuellt också i dag.
– Kvinnor över hela världen behandlas fortfarande som bottensatsen i samhället. Det finns paralleller till exempelvis trafficking i Baltikum och prostitution i Sydostasien. Det är en viktig historia som säger något om vår tids samhälle.
Den stundtals sorglösa inramningen – med sång, dans och rockmusik skriven av The Ark-medlemmarna Mikael Jepson och Jens Andersson – är ett medvetet drag av Anders Kungsman.
– Skulle jag berätta historien på ett sätt som bara blir tungt, då kan man inte ta det till sig. Publiken får ta med sig både näsduk, is i magen och skrattmuskler. Och de kommer vara med om en riktig resa, det lovar jag.

"Bara en berglärka"

Vad: Musikteaterföreställning i Öresundsteaterns regi.
Premiär: 27 juli på Landskrona Citadell. Spelas till 31 augusti.
Regi: Anders Kungsman.
Manus: Eva F. Dahlgren, som i augusti också släpper "Fallna kvinnor – när samhällets bottensats skulle lära sig veta hut", en bok om Landskronas tvångsarbetsanstalt.
Musik: Mikael Jepson och Jens Andersson, tidigare medlemmar i The Ark.
Gå till toppen