Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Wwoofing växer så det knakar

I Sverige har volontärarbete på ekologiska gårdar vuxit lavinartat de senaste åren. För knappt ett decennium sen fanns ett tiotal WWOOF-gårdar i landet. I dag tar 161 ekologiska gårdar emot besökare från hela världen. Ungefär en tredjedel av volontärerna är svenskar.
Det växande intresset för ekologiska varor är en del av förklaringen, tror Astrid Jansson, koordinator på svenska WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms).
– Det ligger i tiden. Sen handlar det också om att det är ett annorlunda, genuint sätt att resa. Du lär känna bygden och landet och kommer in i ett sammanhang.
WWOOF finns i 99 länder världen över. Genom att gå in på respektive lands hemsida och betala en avgift kan den blivande volontären ta del av kontaktuppgifter till gårdarna.
Gården ska erbjuda volontären mat och husrum. Att ge lön eller ta betalt är inte tillåtet.
– Volontärerna ska vara ett kul komplement, inte ersätta arbetskraft, säger Astrid Jansson.
För att bli WWOOF-gård krävs ett ekologiskt förhållningssätt och att jorden brukas ekologiskt.
Hur kontrollerar ni det?
– I den mån vi har möjlighet åker vi ut till gårdarna. Och volontärerna hör av sig till oss. Om en gård inte skulle vara ekologisk får vi reda på det ganska snabbt.
Gå till toppen