Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Emil Schön om Martha Ehlins sommarprat

Emil Schön om Martha Ehlins sommarprat.

Under våren röstades Martha Ehlin fram av lyssnarna till "lyssnarnas sommarvärd". I den korta snutt hon förinspelat berättade hon om telefonsamtalet hon fick från vården. Hennes fem organ hade kommit. Nu skulle cancern bytas ut ur kroppen. Fråga lyssnarna – de känner igen en god berättare. I Martha Ehlins sommarprogram är det fullt fokus från första stund. Utan utvikningar och stickspår håller hon sig på spåret. Från ontet i ryggen, som visade sig vara cancer i bukspottskörteln, till guldmedaljerna i World Transplant Games.
Som 30-åring fick Ehlin cancerbeskedet och ställdes inför valet att ta cellgifter hela livet eller transplantera fem organ. Efter stor vånda valde hon det senare. Men några organ ligger inte och väntar på att få en ny kropp. Först måste en donator dö. Ehlin berättar om den svåra processen att acceptera detta faktum och den oändliga tacksamhet hon känner gentemot sin donator.
Det är en intressant och lärorik resa lyssnaren får följa med på. Från väntan på organ, över operation och det närmast oöverstigliga berg rehabiliteringen sedan utgör. "Jag hade inte kraft att skära en kniv genom en kokt potatis", berättar Martha Ehlin på sitt lugna Örnsköldsviksmål.
Operationen gick bra, Martha Ehlin rehabiliterades och hon vann fem guldmedaljer i World Transplant Games i Göteborg – en för varje donerat organ. Tacksamheten kanaliserade hon i arbetet med att starta organisationen Mod – Mer Organdonation – för att uppmuntra fler att donera organ. Inget dåligt slut på den sagan.
Lyssna: Sommar i P1 med Martha Ehlin 20130717 13:00
I morgon:
Ann Lingebrandt om Tareq Taylor
Gå till toppen