Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldsta utställningen tas bort

I 27 år har Landskrona museum haft sin mycket populära Nell Walden-utställning. Men i årsskiftet tas den bort för att återkomma i ny form och på ny plats om ett år.

1986 invigdes Nell Walden-utställningen på Landskrona museum. Prostdottern från Landskrona fick en imponerande avdelning som beskriver hennes liv och inte minst hennes tid som aktiv i den tyska kulturrörelsen Der Sturm.
– Det är både lite sorgligt men samtidigt väldigt roligt att skapa nya förutsättningar för vår Nell Walden-utställning, säger Birthe Wibrand på Landskrona museum.
– Det visar sig nämligen att Nell Waldens roll i hela Der Sturms verksamhet har omvärderats rejält. Från att hon har betraktats mera som en perifer figur har betydelsen av hennes arbete uppgraderats mycket, tillägger Birthe Wibrand.
Bakom de nya rönen ligger inte minst fil kan Jessica Sjöholm Skrubbe, som också är behjälplig när Landskrona museum nu ska riva ner och sedan bygga upp Nell Walden-utställningen igen.
Nelly Roslund, som hon var döpt till, träffade den tyske kulturpersonligheten Herwarth Walden och flyttade till Berlin. Där startades kultur- och konsttidskriften Der Sturm som sedan utvecklade till både utställningsverksamhet och fri teater.
– Mycket av koncentrationen har legat på Herwarth Walden och hans roll. Men det visar sig att det var mycket tack vare Nell Walden som Der Sturm kunde leva vidare och utvecklas, säger Jessica Sjöholm Skrubbe.
– Nell drog in pengar till Der Sturm genom att dels skriva artiklar, först i svenska sedan i tyska tidningar, och sedan genom översättningsarbete. Hon ägnade också mycket stor möda åt galleriverksamheten, berättar Jessica Sjöholm Skrubbe.
Strax före årsskiftet eller i början på nästa år senast kommer den nuvarande Nell Walden-utställningen att plockas ner.
– Vi har ju funderat på det länge. Dels finns det ett behov av delar av utrymmet och dels var utställningen gammal. Den är dock väldigt populär trots att den snart funnits i 28 år, säger Birthe Wibrand.
Det kommer att ta ungefär ett år innan Nell Walden-utställningen kan nyöppnas. Detta kommer troligtvis att ske på museets tredje våning och då med mycket starkare fokusering på Nells betydelse för Der Sturm.
– På första vången blir det två nya utställningar. Dels en barnutställning, dels plats för vår Carl Fredrik Reuterswärd-utställning, säger Birthe Wibrand.
Gå till toppen