Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den sympatiska brottslingen

När omständigheterna är illa kan vem som helst bli förövare. Det skildrar Håkan Nesser känsligt i nya romanen, menar Crister Enander.

En ensam kvinna anländer med sin hund Castor, en Rhodesian ridgeback, till den sedan sekler tillbaka litterärt laddade heden Exmoor – omskriven av många från William Wordsworth och Samuel Taylor Coleridge till Lord Byrons dotter Ada Lovelace. Där i byn Winsfords utkant hyr hon ett gammalt stenhus som inte ens med den bästa vilja går att kalla för ombonat. Det är en av de första dagarna av november månad. Huset är kallt och ruggigt och hon får elda ordentligt för att få bort åtminstone en del av den råa och fuktiga luften.
Hennes namn är Maria Holinek. Men hon reser inkognito, uppger sin mors efternamn och kallar sig för Miss Anderson. Det är bara hon och hunden. Hemma i Sverige är Maria Holinek, som är i femtiofemårsåldern, ett välkänt ansikte sedan tiden hon arbetade framför kameran på Sveriges Television. Hon och hennes make, litteraturprofessorn och författaren Martin Holinek, är i allra högsta grad ett medialt gångbart par. Och deras kändiskap har nyligen visat sin hårda och sanna baksida då professor Holinek blev anklagad för att under en konferens ha begått våldtäkt på en ung kvinna i Göteborg – en tjugotreårig hotellanställd. Löpsedlarna och skvallerspalterna hann fyllas flera varv av svärta innan han frikändes.
Det finns något klassiskt och elegant över upptakten till Håkan Nessers nya roman ”Levande och döda i Winsford”. Skickligt skapar han en stigande stämning av att något – oklart vad, oklart varför – olycksbådande kommer att inträffa eller kanske redan har skett. Vad är det som tynger Marias sinne? Vad är det som plågar henne och inte vill lämna hennes tankar och känslor ifred? Varifrån stammar hennes rädsla och djupa oro och anlagen för depressivitet och mer eller mindre aktiva planer på att ta sitt liv?
Hon sitter flera dagar i huset, Darne Lodge, och trycker. Hon tar korta promenader med Castor ute på heden. En bättre och mer perfekt miljö är svår att tänka sig som fond för en roman av Håkan Nesser. Dimmorna som driver över heden, det gamla stenhuset, ödsligheten och frånvaron av några nära grannar, den fuktiga kylan som går rakt in i märg och ben, den inpyrda och trivsamma puben The Royal Oak. Och den märklige gamle mannen Mr Tawking, som hyr ut huset närmast motvilligt och fåordigt lämnar över nycklar efter att han fått kontant betalt för ett halvårs hyra. Byns egen häxa, en frimodig konstnär, möter hon också snart. Och en morgon ligger det en död fasan utanför Darne Lodges dörr.
Tidigt står det klart att ett brott är begånget, att något dramatiskt och grymt har inträffat i Polen – dit paret for på sin väg ner till Marocko – på stranden utanför Międzyzdroje. Det råder heller ingen tvekan om att det är huvudpersonen som är förövaren.
Jag tror också att en av de drivande och för Nesser utmanande avsikterna med ”Levande och döda i Winsford” är att teckna ett porträtt av en på det flesta sätt sympatisk och intagande brottsling. Förövare kan vem som helst bli om omständigheterna blir för svåra att uthärda och förutsättningarna råkar bli diaboliskt gynnsamma och lockande.
Håkan Nesser lägger ner stor möda på att brett och inlevelsefullt, insiktsfullt och medkännande skildra Maria Holinek och hennes tankar om livet och döden, kärleken och de stora svåra och livsavgörande frågorna. Hon är en ytterst sammansatt människa som mött många och prövande motgångar och traumatiska händelser under sitt liv. Men hon har svårt att konfrontera sanningarna, hon undviker verkligheten och dess konsekvenser genom att genast trycka ner sina känslor och reaktioner. Hon sätter ”locket på”, som hon själv formulerar det. Därmed har hon utsatt sig för risken att förvandlas till en apterad själslig granat, en vandrande tryckkokare som när som helst kan explodera.
Vad som kan hända då, ja det skildrar Håkan Nesser med stor känslighet och krypande obehag i ”Levande och döda i Winsford”.

Levande och döda i Winsford

Håkan Nesser
Albert Bonniers
Utkommer i dag
Gå till toppen