Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inte fy skam för en sommarkväll

Ett av få tv-program i sommar som är sevärda är "Sommarkväll" på lördagar i SVT1. Det är inte sensationellt på något sätt och du behöver inte tacka nej till en grillbjudning för att sitta hemma och se det, men i all sin enkelhet är det - trevligt.
Konceptet med fyra gäster och en musiker känns igen från andra pratprogram (bland annat "Skavlan") och hittills har det fungerat riktigt bra. Både Anne Lundberg och gästerna själva har dragit nytta av de fördelar som det innebär att var flera gäster på plats i programmet samtidigt – möjligheten att göra samtalet mer levande än det annars blir. Det blir också mer av ett riktigt samtal än en intervjusituation.
Som programledare har Anne Lundberg varit en aning för manustrogen. Frågorna har varit välgenomtänkta och gett intressanta svar, men de har emellanåt känts lite väl stela, vilket också har gett stela svar. En fråga som "vad vill du med ditt konstnärsskap?", som Ane Brun fick i går, kan inte ge något annat än ett styltigt prettosvar.
I går var David Hellenius ett tydligt exempel på hur dynamiken mellan gästerna kan råda bot på det. "Den frågan är bra!" utbrast han direkt. "Hon har egentligen snott den från Per Bjurman, men schhh". Då blev det genast roligare och personligare.
Från och med nästa vecka tar Rickard Olsson över programledarskapet. Han är allmänbildad, snabbtänkt och rolig. Han har alla förutsättningar att göra bra prat-tv. Om han lyckas med att omvandla en så trist programidé som "Vem vet mest" till ett sevärt program – och det gör han - kan han lyckas med det mesta.
Vid ett snabbt besök i gårdagens "Sommarkväll" berättade han om sin dröm -– att göra kvällstidning i tv. Det skulle i så fall också vara prat-tv, där nyheter, sport och kultur avhandlas på ett lättsamt sätt. Jag hoppas verkligen att någon tv-chef med befogenhet att kicka igång nya program köper idén, för den typen av lättsam talkshow kring just aktuella händelser saknas verkligen i svensk tv. Och Rickard Olsson kan vara rätt person.
Undersökningsföretaget Yougov har frågat 1 019 svenskar vad som stör mest när man tittar på film hemma. Överst på listan med 39 procent störda hamnar telefonpratande soffsällskap.
I samma undersökning uppger – till dessa personers förtret - hela 20 procent att de brukar göra just det – prata i telefon under filmen.
Idag Hittar jag inte ett enda tv-program i tablån som lockar. Kanske blir det ett par sommarpratare i hörlurarna i stället.
Gå till toppen