Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Succé för musikalen om Bruket

På måndagen plockades all utrustning som använts till musikalen Bruksspelet ner. Spelet är över – åtminstone för den här gången.

Det är måndag förmiddag och dagen efter den sista föreställningen av Bruksspelet. I gassande sol håller Pelle Ney, Jonas Thörnqvist och Jonathan Thörnqvist på att riva tältet där matserveringen höll till. På scenen där musikalen utspelat sig står all teknisk utrustning prydligt ordnad. Åskådarläktaren som i går var fullsatt till sista plats är tom.
– Det känns fantastiskt att ha fått vara med om denna resa, säger projektledaren Heléne Lindquist när vi går omkring på området.
Det var Heléne Lindquist som en vårdag 2011 fick idén till hela projektet när hon stannade bilen utanför Pappersbrukets grindar och började fundera på brukets och bygdens historia.
Det blev starten för ett omfattande arbete med att söka ekonomiskt stöd till projektet, engagera manusförfattare och skådespelare och arrangera en lång rad kurser för de medverkande i drama, sång, koreografi, kostym och kulissbygge.
Men nu är det hela över. Heléne Lindquist tvekar inte inför att kalla projektet för en succé.
Samtliga elva föreställningar plus två genrep har varit utsålda. Publikintresset har varit stort.
– Jag tror att vi med lätthet hade kunnat sälja biljetter till fem föreställningar till, säger hon.
Och det är inte bara Klippanbor som vallfärdat till Bruksspelet.
– 20-25 procent av publiken har varit turister från andra kommuner.
Någon annan kanske skulle känna ett stråk av vemod en dag som denna, men inte Heléne Lindquist.
– Nej, jag är en framåtblickande person och tänker att det blir en fortsättning, säger hon.
En sorts fortsättning blir det i höst, då alla medverkande kommer att samlas för att se Bruksspelet på film. En av föreställningarna filmades nämligen. Om det sedan blir fler Bruksspel framöver återstår att se. Heléne Lindquist vill gärna vill se någon form av fortsättning i alla fall.
Tre av skådespelarna i Bruksspelet har varit tolv- och trettonåringarna Lizette Sjöstedt, Adam Runfors och Nicole Persson. De har haft en annorlunda start på sitt sommarlov.
– Det har varit jättekul. Det känns inte som om det redan gått elva föreställningar, säger Adam Runfors.
– Jag ville inte att det skulle ta slut, säger Nicole Persson.
Gå till toppen