Kultur

Historiskt collage under jorden

Att låta Underground vara tema för ett tidskriftsnummer likt konsttidskriften Hjärnstorm nu gör i sitt 115-116:e nummer bäddar för en paradox: den företeelse som blivit såpass känd att den blir föremål för en kulturartikel är knappast särskilt underground längre. Eller, i de enstaka fall då skribenten varit tidigt ute, är det säkerligen inte mycket länge till.
Hjärnstorm undviker snyggt detta problem genom att istället låta flertalet artiklar handla om vad som varit historiskt underground. Så får vi här en underhållande genomgång av 60-talstidskriften Puss olika nummer, Edward Derkert berättar collagets historia från popkonsten via punken fram till Åhlens-reklam från 90-talet och Christer Themptanders politiska konst presenteras i text men framförallt i bild; hos honom blir collaget återigen undeground just genom att vara lågstatus och uttjänt som konstform.
Några artiklar berör ämnen som känns mer typiska för temat, som graffiti, lajvkultur eller converseskor, där de förra får symbolisera motstånd och de senare skämtsamt döms ut som en opraktisk sko för charlataner.
Ett intressant stråk som dyker upp i flertalet texter är möjligheterna för konst att göra motstånd men samtidigt verka på ett sådant sätt att den blir synlig. Allra tydligast blir detta i Macarena Dusants text om den brasilianska, löst sammansatta, konstgruppen Pixaçãos medverkan i Berlinbiennalen 2012, en medverkan som strax urartar, samtidigt som curatorerna oskadliggör aktionen genom att efteråt hävda att detta hela tiden var tanken.
Bäst tycker jag dock om Bengt Jahnsson-Wennbergs personligt hållna text om Puss-redaktören och konstnären Lars Hillersberg. I anekdotisk form berättas här om Hillersbergs utställning på Galleri Hjärnstorm 2003. Hillersberg häller nedärvt guld på golvet, råkar göra sönder sin egen tavla, ordnar fullkomligt kaos på galleriet när en inköpare från Statens konstråd skall titta förbi samt gör kopior på sina egna tavlor, signerar dem och säljer för en hundring. Den här texten kommer också åt kärnan i den svåra konsten att vara och förbli underground: den som vill vara det får varken bry sig om prestige eller om pengar.

Hjärnstorm

Nr 115-116
Gå till toppen