Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

En historia av hålligång

Det är mer idyll än kontrovers i boken om Båstad som turistort. Sören Sommelius läser en historia med nostalgisk kolorit.

Båstad: Bollar! Brudar! Barer!
Rubriken är hämtad från Tidningen Se, som den 10 augusti 1964 hade en ”bikinibrud” på omslaget för att skildra livet i Båstad, ”En sån hålligång-sommar!”
Den svenska sommarsynden (på våra breddgrader) fanns inte bara i det sambadande baddräktsrandiga Mölle utan också i det hålligångande Båstad. Just Båstad och Mölle är de platser i Nordvästskåne där speciella omständigheter skapat turism med egenart och nationell status.
Förra året presenterade journalisten Eric Magnusson och filmaren och fotografen Frederic Täckström en rikt illustrerad bok om turismens historia i Mölle, ”Här ha vi det ljufveligt”, med fokus på kulturbärande hotell och turistanläggningar. I år kommer en andra bok med samma upplägg, Här njuta vi af lifvet!, men nu handlar det om "Badliv, turistliv och nöjesliv i Båstad genom tiderna".
I båda böckernaspeglar författarna turismens upp- och nedgångar, framsteg och snedsteg. De utgår från hotell, pensionat och matställen, för att via deras historia spegla de personligheter som skapade den och de besökare som använde sig av dem.
Bakom böckerna ligger ett gediget researcharbete, inte minst då det gäller att få fram ett historiskt bildmaterial, det som är böckernas bärande material. Hotelliggare och tidningslägg, gamla matsedlar och annonser ger tidsfärg. Det är mindre sammanhängande historia och mera anekdotiska, ofta nostalgiska scenerier, mera idyll och mindre kontrovers.
Som turistorter hade både Mölle och Båstad en första storhetstid före första världskriget, vilken sammanföll med järnvägens nya resmöjligheter. Tidens kungligheter spred glans över turismen. Den tyske kejsaren tog sig till Mölle med kanonbåt. Till Båstad kom några decennier senare Gustav V, Mr G, med tennisracket i hand. Han tog den svenska regeringen med sig för regeringskonseljerna, också under andra världskrigets svåra år. Sommarkonseljerna genomfördes varje vecka på Skånegården, där också Utrikesnämnden sammanträdde. Mötena hölls ofta mellan några tennismatcher som kungen var särskilt intresserad av.
Båstad är tennis och 1968 ställdes mycket på sin spets när Sverige skulle möta Rhodesia i Davis Cup. Matchen stoppades av demonstranter. I boken omnämns händelserna i marginalen och slarvigt som ”kravaller”. Tennisförbundets ordförande Mats Hasselquists famösa yttrande förbigås med tystnad: ”Tennis är kanske en sport som inte ligger så bra till för negrer. Det är en sport som kräver massor av tålamod”.
Skånegården var under ett halvt sekel Båstads mest exklusiva hotell. Det byggdes av Ludvig Nobel, en av de finansmän som skapade förutsättningarna för turismen i Båstad. Dit kom sommaren 1955 en ung amerikansk senator, John F Kennedy, för att tillbringa en vecka med sin svenska älskarinna Gunilla von Post.
Ludvig Nobel har fått en nutida efterföljare, Erik Paulsson, som sedan 2012 är ytterst ansvarig för Norrvikens trädgårdar via AB Lilla Båstad, vilket vållat häftig debatt. Trädgårdarna och dess grundare Rudolf Abelin ges med all rätt stort utrymme.
Också Pepes Bodega får ett eget avslutande kapitel, jetsetkrogen med champagnesprutande brats. På menyn lär ha funnits en treliters champagneflaska för 165 000 kronor, inkluderande butelj i vitt guld.
Erik Magnusson och Frederic Täckström rör sig i tid och rum över mer än ett sekel, från Malens Havsbad till Norrviken, i en bok som är både ett stycke turisthistoria och en kärleksfull skildring av Båstad, en alldeles särskild plats i världen.

”Här njuta vi af lifvet!”

Badliv, turistliv och nöjesliv i Båstad genom tiderna
Erik Magnusson och Frederic Täckström
Stilbildarna i Mölle
Gå till toppen