Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Det kommer aldrig vara över för dem

En gång sjömansklädd yngling, i dag småbarnsförälder. Det kvittar vilka kliv Håkan Hellström än tar i livet. Hans musik har trollbundit en bred publik i 13 år och för fansens del kommer det aldrig att vara över.

– Det känns som att han har hoppat in i mitt huvud.
För 19-åriga Lina Edfeldt från Landskrona finns det ingen som förstår henne så väl som hennes stora idol.
– Även om han inte vet vem jag är, skriver han som jag.
Sedan ett år tillbaka är textstrofen "Man måste dö några gånger innan man kan leva" inristad på ryggen med bläck. Lina var bara sju år när hon upptäckte Håkan Hellström.
– Jag blev väl kär i honom, men jag förstod inte så mycket då. Först i tonåren började jag inse vad han faktiskt sjunger om.
Framför sig har Lina Edfeldt en hög av tröjor med göteborgarens pliriga leende på. Intill ligger en låda full av tidningsurklipp, skivor, planscher och bilder som inte får plats på de redan pyntade väggarna.
På ett sätt är samlandet inte så viktigt, menar hon. Samtidigt har Håkan varit hennes livlina och motivation även i mörka tider.
– Han är så betydelsefull. Håkan är jag, säger Linda Edfeldt.
Emma Lindell, eller Aprilhimmel som hon kallat sig på fanforum, föll för den sjömansklädde sångaren under Hultsfredsfestivalen 2001. Sedan dess har hon prickat in så gott som alla hans spelningar i Skåne.
– Jag är nog inte särskilt annorlunda andra fans. Håkans musik är det enda som kan få mig att känna verklig lycka. Den känns i hela kroppen.
Men vid utspringet på studenten för många år sedan skilde hon sig från mängden.
– Jag bar en egendesignad sjömansklänning, säger Emma och håller upp en vitblå kreation som hennes syster sytt upp.
Hon liknar Håkan Hellström vid en livslång förälskelse. Att han lånar friskt från andras låttexter och ibland sjunger falskt är inget som stör.
– Han är så lätt att förlåta. Det är precis som när man är kär, säger hon och nynnar på en av alla låtstumpar som har fastnat genom åren.
"Nu kan du få mig så lätt."
Trots det är Emma inget kravlöst fan som faller för allt som har med Håkan att göra. I våras när den nya plattan kom anordnade hon ett releaseparty hemma i lägenheten tillsammans med fyra andra fans.
– Vi diskuterade låtarna in i minsta detalj, delade minnen och åt hemmagjorda cupcakes som jag döpt till Aprilkyssar.
För många är Håkan Hellström en språngbräda in i musiklivet, för Michael Nilsson ett sätt att dämpa hans hemlängtan.
– Jag kommer ursprungligen från Göteborg, säger han och pratar på med samma dialekt som sin musikfavorit.
Michael Nilsson och Petra Lundin har bara bott i Helsingborg i ett halvår, men var inte sena med att boka biljetter till Sofiero.
– Konserten och filmen "Känn ingen sorg" är sommarens höjdpunkter, säger Michael Nilsson.
Men i motsats till många yngre fans har ingen av dem något behov av att träffa Håkan Hellström. Det är musiken som är det väsentliga.
– Jag är mest förtjust i fraseringarna. Han sjunger ofta så som man inte ska göra. Och så känns han genuint äkta, säger Petra Lundin.
– Det är därför man tycker om honom. Killen är självdistans rätt upp och ned. Till skillnad från många andra svenska artister tillför han det i musikvärlden genom sin passion. Det smittar, säger Michael Nilsson.
Både Michael och Petra tror att hans musik kommer att leva vidare.
– Håkan är odödlig. Han är i samma klass som Ted Gärdestad och Evert Taube. När man i framtiden blickar tillbaka på 00-talets musik kommer Håkan Hellström vara ett av de namn som nämns, säger Michael Nilsson.

Håkan Hellström

Vad: Konsert.
Var: Sofiero, Helsingborg.
När: Torsdag 1 augusti med insläpp klockan 18.30.
Gå till toppen