Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skilda världar för cupens lag

På Grand Hotel finns sköna, breda sängar med en platt-tv hängande på väggen framför. I klassrummet på Filbornaskolan sover ett 20-tal personer på luftmadrasser placerade under zinkvasken. Det råder skilda världar för lagen på Eskilscupen.

På Grand Hotel i centrala Helsingborg bor laget P13 från IFK Stocksund i Danderyd. Fyra killar delar på ett hotellrum, med fräscha vita lakan och platt-tv på väggen. En soffa och fåtölj står längs med väggen. Varje dag får de rummet städat och nya handdukar. Och det innebär flera fördelar, enligt ledaren Onur Ekici.
– De blir mer utvilade när de sover på hotell. I en skolsal så är det kört direkt om någon snarkar, säger Onur Ekici.
Han berättar att de ofta försöker bo på hotell. För ett tag sedan bodde laget i en skola under en cup i Danmark. Visserligen vann IFK Stocksund då, men enligt Onur Ekici är det en risk att låta killarna bo i ett klassrum. Spelarna presterar sämre om de inte kunnat sova, menar han.
– Vill man gå långt är det här bra. Att bo på hotell är ett vinnande koncept, förklarar Onur Ekici.
Enligt Christer Engdahl, ansvarig för hotellboende under Eskilscupen, kostar ett hotellrum 1900 kronor per spelare unde cupen.
På tredje våningen bor Maxime Anamarie, 11, Samuel Oscarsson, 13, Henrik Mannerson, 13 och 12-årige Nils Jonsson.
– Det är chill att bo här. Sköna sängar, tv, elektronik och eget badrum, säger Henrik Mannerson.
De fyra Stocksundsspelarna föredrar hotellrummet framför en skolsal.
– Då behöver man inte sova på golvet, hojtar Samuel Oscarsson.
– Allting är mycket najsare och fräschare, tillägger kamraten Kasper Svedström, 13 år.
Enligt Onur Ekici blir spelarna även disciplinerade av att bo på hotell. De måste ansvara för sin sömn, och kliva upp när han knackar på dörren på morgonen.
Men det är chansen till vinst som är den största fördelen med att låta laget bo på hotell, även om det kostar extra, enligt Onur Ekici.
– Och på fredag kommer en massör hit för att massera grabbarna, säger han.
Ett 150-tal spelare från Skövde-klubben Våmbs IF bor i olika skolsalar på Filbornaskolan i Helsingborg. 22 personer har gjort sig hemmastadda i ett av klassrummen med luftmadrasser inträngda längs väggarna och zinkvasken fungerar som avlastningsbord. Här bor laget P13 med sina ledare. De har knappt hunnit få ordning på sina saker innan några hoppar på sina madrasser, kastar kuddar på varandra eller springer i korridoren utanför.
– Det finns en charm i att bygga ett lag på det här sättet. Man umgås hela tiden, samtidigt som man måste lära sig att respektera sina kamrater och ha ordning på sina grejor, förklarar lagledare Magnus Karlsson som bor på skolan för tredje året i rad.
Att bo i skolsal under Eskilscupen, där tre mål mat ingår, kostar 950 kronor i avgift per spelare.
– Att bo på hotell är inte ett alternativ för oss, det är barnen själva som betalar deltagaravgiften. Om vi hade bott på hotell hade det kanske exkluderat vissa barn, säger Henrik Bergström, ledare för P13.
Han förklarar att Våmbs IF är en "medelmåttig" klubb: de har inte resurser för att betala hotellrum åt sina spelare. Men även om de hade haft möjligheten är det tveksamt om de hade valt hotell ändå.
– Det är inte som att de är med i landslaget. Det finns ett lärande i att bo ihop tillsammans, säger Hans Schönborg. De andra ledarna instämmer och drar referenser till när de själva var ute på olika idrottsrelaterade läger.
– Det var verkligen en upplevelse. Vi vill ge laget samma upplevelse, tillägger Bengt Schönborg.
Och det håller 13-årige Oliver Berglund med om.
– Jag är hellre här med kompisarna än att ha eget rum med tv, säger han.
I rummet bredvid bor laget F11. Disa Gustafsson, Sigrid Borg, Nathalie Ljus-Lake och Mathilda Carlbom är fyra av de elva tjejer som bor i klassrummet tillsammans. De fnittrar när de får frågan om hur det är att bo tillsammans i en skolsal.
– Det här är mysigt och kul, säger Sigrid.
Att det kan bli kö till toaletterna eller att sömnen kan störas om någon snarkar verkar inte bekomma någon i Våmbs IF.
– Det kan vara en nackdel att de inte får en ordentlig vila, men det här är inte bara en fotbollssatsning, det är en social satsning också, säger Johan Persson och tillägger:
– Om de är trötta för att de haft kul är vi beredda att ta det.
Gå till toppen