Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Eskilscupen – en dansk favorit

Tack vare en annons prioriterar de Eskilscupen före Gothia Cup. Danska Team Nörresundbys 14-åriga tjejer är i Helsingborg och gläds med EM-framgångarna.

På ett soldränkt Västergårds IP spelar hundratals unga tjejer och killar fotboll när Eskilscupens första dag kickat igång. På en av planerna lyser danska Team Nörresundbys rosa matchdräkter i kapp med solen. De 14-åriga tjejerna möter Lilla Träslövs FF i sin andra gruppspelsmatch. Danskorna besegrar svenskorna med 3–1. Detta efter att ha vänt ett 0–1-underläge.
– Vi är ett bra serielag, men brukar ha svårare i cuper. I morse förlorade vi med 0–3, säger Team Nörresundbys tränare Flemming Kristensen.
Kristensens lag har lämnat sin hemvist på norra Jylland för en resa över Sundet och en sprakande fotbollshelg i Eskilscupens regi.
– Där hemma är vi tre klubbar i en liten kommun med 25 000 invånare. Vi är egentligen två lag för mycket. FC Solsiden är den "stora" klubben, men sen två år tillbaka har vi en institution där alla tre lag samarbetar.
Kristensen står mellan två planer och låter delar av sitt lag gå mot kiosken. De andra står nyfiket och lyssnar på vårt samtal.
– Vi har varit på Eskilscupen i sju år. Det var en slump att det blev just denna turneringen, vi såg en annons och åkte. Då märkte vi vilken bra cup det är och har fortsatt att åka. Allt funkar jättebra: mat, planer, skola...
Tidigare i sommar var ett annat danskt fotbollslag i Sverige. Danmarks A-landslag besökte fotbolls-EM och var några straffsparkar från finalen.
– Det var kul att det gick så bra. Jag var utomlands, så jag missade ganska mycket. Matchen mot Sverige missade jag till exempel, säger Kristensen och fortsätter:
– Fortuna Hjörring och Bröndby är på en egen nivå när det gäller damfotboll i Danmark. Vi har tre nivåer i Danmark, vårt lag ligger i den mellersta serien. Så vi är medel. Men vi är en av få danska klubbar som har flicklag i alla årskullar. På sikt satsar vi.
En av tjejerna som inte vandrat till kiosken är Charlotte Sörensen. Med ett vackert distansskott fixade hon 2–1 mot Lilla Träslöv. Det är första gången hon är med i Eskilscupen – och efter första dagen är hon nöjd.
– Det är kul att vara här. Men det är väldigt varmt, säger hon och skrattar lite generat.
Vad är ditt intryck av turneringen än så länge?
– Det är en trevlig cup, man får träffa många nya människor.
Flemming Kristensen berättar att klubben prioriterar Eskilscupen före Gothia Cup.
– Vi har aldrig varit på Gothia. Vi brukar vara på två–tre cuper per år, någon eller några i Danmark och Eskilscupen i Sverige.
Gå till toppen