Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Det viktigaste är att ha kul"

En fotbollsfest där resultaten inte står i centrum. De 12-åriga pojkarna från Eskilsminne njuter över att vara med i sin egen turnering. "Alla älskar det här", säger tränaren Lars Eriksson.

Gårdagen sägs ha varit sommarens varmaste dag. Då var givetvis Eskilscupen i full gång. På Harlyckans IP drabbade ett av arrangörernas egna lag samman med en dansk akademi. Eskilsminnes P12:or mötte AB Gladsaxe.
– Vi är 40-45 killar, eller kanske 30-35, och har tre lag med här. Vi blandar lagen i Eskilscupen, det är inte som så att vi toppar. På vissa andra turneringar kan det vara annorlunda där vi kanske inte har så många lag anmälda, men här blandar vi ihop det, säger tränaren Lars Eriksson.
Eriksson har själv spelat ett 20-tal matcher i Eskilsminnes seniorlag. Nu fostrar han framtida stjärnor i klubben.
– Det handlar mycket om pedagogik. Killarna är 12 år och då är det viktigaste att de har kul. Att vinna är inte allt, det är inget vi lägger fokus på. Man kommer ändå förlora matcher. Men för att skapa någon form av vinnarmentalitet så är det givetvis viktigt att det inte ska vara roligt att förlora, säger Eriksson.
Erikssons lag mötte danska Gladsaxe i en betydelsefull match. Vinnaren fick en plats i A-slutspelet – förloraren förpassades till B-slutspelet. De tekniska danskarna vann med 7–0.
– Det är en akademi från Köpenhamn som har tagit ihop de bästa. De har kommit mycket längre i sin utveckling än vad vi har, säger Eriksson och tillägger:
– Det som är bra med Eskilscupen är att vi fortfarande kan vinna en pokal. Killarna skiter i om det är ett B-slutspel. Det viktigaste är som sagt att de har kul.
11 000 fotbollsspelande ungdomar är med i den gigantiska Eskilscupen. Det medför inte bara ofantligt många matcher.
– Alla älskar det här. Det är inte bara fotbollen, det är allt annat också. Man träffar mycket folk och har roligt tillsammans, säger Eriksson och fortsätter:
– Jag tycker detta är skitkul. Jag har hållit på med fotboll i hela mitt liv, man blir nästan sugen på att komma in och spela igen.
Hettan har tagit ut sin rätt. De unga Eskilsminne-pågarna pratar med föräldrar, söker skugga och dricker vatten när domaren visslat slutsignal. Hugo Larsson doppar huvudet i en hink med vatten. Han bär lagkaptensbindeln, har spelat fotboll så länge han kan minnas och njuter av att vara med på Eskilscupen – den stora förlusten till trots.
– Detta är jätteroligt, säger Hugo.
Vad är det som är så roligt med Eskilscupen?
– Att spela matcher, träffa kompisar och vinna.
Men vinna är inte allt för Hugo.
– Nej, det är att ha kul, säger han lugnt.
Gå till toppen