Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tack för fattighjälpen TV4!

Först trodde jag att de hade tappat allt sunt förnuft de någonsin haft på Sveriges första kommersiella tv-kanal. Att det någonstans efter "Kär och galen", "Bingolotto" och "Rena rama Rolf" gått helt över styr och att den nya idén var det ödesdigra resultatet av katastrofen.
En hel vecka. Dygnet runt. Direktsändning från en långsam båt på en lång kanal. Okommenterat och filmat från tre fastmonterade kameror.
Men så tittade jag. Först väldigt tveksamt och bara en kort stund så att ingen skulle upptäcka mig. Man vill ju inte vara den där kufen på redaktionen som tittar på skumma webbkameror, särskilt inte om man minns deras storhetstid på 90-talet då varje kommun skulle ha en webbkamera på varje grått torg och vid varje fågelbo med ägg.
Sedan tittade jag lite mer. Försjönk i gröna ängar, små promenadstigar, prunkande villaträdgårdar, skummande vatten och glada människor som viftar med svenska flaggor längs kanalkanten. Mmmm, rena njutningen. Som terapi för själen. Nästan meditativt. Och ett åskmullrigt Roxen i solnedgång som gräslök på dillen.
Jag pratar om TV4:s direktsändning från M/S Diana som trafikerar Göta kanal. Dygnet runt i en hel vecka på deras playtjänst. De kallar det långsam tv, i motsats till snabba klipp och hetsigt tempo. Tydligen har konceptet funnits i Norge ett tag. Där har tittarna fått följa med på både Hurtigruten och en av landets järnbanor. Över en miljon norrmän har bänkat sig framför direktsändningarna.
Naturligtvis är vi kontorsråttor som har en stund över en av målgrupperna för sändningen. Samtidigt gråter jag inombords när jag inser att det finns en annan grupp människor vars enda chans till semester är just denna tvådimensionella bildskärmsresa och att TV4-båten i själva verket rymmer en djup tragik.
Alla har inte semester. Alla har inte semesterpengar. Har man knappt råd att byta strumpor har man inte heller råd att byta sin vardag mot avkoppling. Oavsett om man inte jobbar alls eller jobbar för mycket, finns det människor vars enda chans till miljöombyte är just denna tv-sända båtresa.
I bland kan även en kommersiell tv-kanal göra större insatser än public service och vilken regering som helst. Det kanske inte var tanken, men i bland resulterar även sinnesförvirring i goda gärningar.
Mediespelaren Boxee har köpts upp av Samsung som lovar att hålla liv i Boxee box även framöver. Än är inte en av världens bästa mediespelare död!
Samsung och Apple är ärkerivaler. Alltså inte en chans att stödet för Airplay återkommer på min Boxee box.
Idag tittar jag på "Historieätarna" på SVT1 klockan 21. Sista avsnittet på första säsongen. Bör ej missas.
Gå till toppen