Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppsagd kvalitetschef utan lön

Efter bara två veckor sa vd:n för Kvalitet Scandinavia upp sin nyrekryterade kvalitetschef och någon lön har hon aldrig fått. Nu funderar hon på att dra företaget inför Arbetsdomstolen.

Förra veckan berättade vi om det nystartade företaget Kvalitet Scandinavia som har anställt 22 ungdomar som för tillfället sorterar skruvar i en lokal på Gasverksgatan.
I dag berättar vi om den före detta kvalitetschefen, som blev uppsagd med omedelbar verkan redan efter två veckor.
Agneta, som egentligen heter något annat, rekryterades som operativ chef och kvalitetschef. Som sådan skulle hon hålla i arbetsmiljö, utbildning, personal och företagskontakter.
Hon kom i kontakt med Kvalitet Scandinavia när de sökte kvalitetsingenjörer via Arbetsförmedlingens platsbank. Eftersom hon har jobbat som kvalitetsansvarig på andra företag sökte hon jobbet och blev kallad till intervju.
– Alla var imponerade av mig. Jag skulle bland annat ha ansvar för alla kvalitetsingenjörer som skulle anställas, säger hon.
På sikt skulle det bli ett stort ansvar, eftersom vd:n enligt Agneta planerade för 500 anställda inom ett år. Det tyckte hon lät lite väl hoppfullt, men uppskattade ändå den ambitiösa inställningen.
Eftersom arbetsmiljöfrågorna ingick i Agnetas arbetsuppgifter började hon med att ta fram en arbetsmiljöplan. Den innehöll bland annat instruktioner för skyddsronder och brandskydd. Hon säger själv att hon gjorde att grundligt arbete och att det var en bra plan, men det skulle snart visa sig att Robert Mascoll Taylor inte delade hennes uppfattning.
– Han tyckte att det var överkurs. Han tyckte att det räckte med att man kom i tid och hade mobilen med sig.
Inte heller tyckte han om att hon hade åsikter om den lagerlokal i hamnen som företaget först hade tänkt flytta in i.
– Jag sa att det finns lagar och krav. Lokalen var inte isolerad och jag förklarade att den inte håller ur arbetsmiljösynpunkt. Då svarade han bara att de anställda i så fall fick ta på sig tjockare kläder.
Efter hand blev kontroverserna fler och efter två veckor kom Robert Mascoll Taylor hem till henne och berättade att det hade uppstått en rad problem i företaget. Bland annat nämnde han enligt Agneta att de två miljoner kronor som han blivit lovad av stiftelsen Uppstart Landskrona inte skulle betalas ut. Därför hade företaget inte längre råd att ha henne anställd.
I själva verket är Agneta övertygad om att det var kontroverserna kring arbetsmiljöfrågorna som gjorde henne oönskad på företaget, men också att hon påtalade att Robert Mascoll Taylor behandlade människor i sin omgivning illa.
– Redan när jag satt med vid anställningsintervjuerna sa jag till honom ett antal gånger att han inte kan ha den inställningen till folk. Han kunde säga till dem att de var blattar och idioter. Man kan inte hålla på på det viset.
Hur som helst har det snart gått två månader sedan hon blev uppsagd och trots mejl och telefonsamtal har hon inte sett en enda krona.
– Han har inte svarat och inte heller betalat ut några pengar, säger hon.
Nu funderar den före detta kvalitetschefen på att dra företaget inför Arbetsdomstolen för att få ut sin lön.
– Jag vill ha betalt för den tid jag har arbetat. Han är dessutom skyldig mig lön för två veckors uppsägningstid, säger hon.
Landskrona Posten har varit i kontakt med Robert Mascoll Taylor, som inte vill kommentera.
Läs också:
Inga pengar lovade enligt stiftelsen
Gå till toppen