Helsingborg

Kyrkan satsar på drop-in-dop

Ingen lust att planera inför barnets dop? Eller är du spontan och odöpt? Nästa söndag har du din chans när Maria församling ordnar ett drop-in- dop.

Det där med dop kan innebära mycket planering och höga kostnader. Inbjudningskort ska skrivas, kläder ska väljas ut och mat ska köpas. Men för den som helst slipper sådant, eller inte har råd, kommer en gyllene chans på söndagen den 18 augusti. Då anordnar nämligen Maria församling ett drop-in- dop och bjuder på kaffe och tårta efteråt i Sankta Anna kyrka i Helsingborg.
– Vi har uppmärksammat att en del drar sig för dop för att det känns så stort och omständigt. Här behöver man inte känna någon press att ordna ett stort kalas eller välja vem som ska bjudas. Man behöver inte ens vara klädd på ett visst sätt, förklarar Kent Kvist, informationsansvarig för svenska kyrkan i Helsingborg.
Det är första gången drop-in-dop sker i Helsingborg, men konceptet har prövats på andra platser i Sverige tidigare. Drop-in-dopet går ut på att man dyker upp i kyrkan och får sig själv eller sitt barn döpt i en enkel och personlig rit.
– Med detta dop vill vi göra det enklare och lättillgängligt, säger Anna Ballan, präst i Maria församling.
Går det bra nästa söndag är chansen stor att kyrkan ordnar fler drop-in.
Kan det bli fråga om andra drop-in, till exempel med vigsel eller konfirmation?
– Vi har inte funderat så långt, vi får se, säger Anna Ballan och skrattar.
Gå till toppen