Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första damlaget i australisk fotboll bildat

Närmaste damlag i australisk fotboll finns i Storbritannien men nu finns Helsingborg Saints Ladies på plan. Mikaela Ohlsson är en av grundarna och hoppas att den udda sporten får fäste i Skandinavien.

Entusiasmen och nyfikenheten över den nya sporten australisk fotboll var verkligen smittande på Brohults idrottsplats tidigare i veckan. Ett femtontal kvinnor hade samlats på fotbollsplanen i en av de första träningarna någonsin under namnet Helsingborg Saints Ladies. Sedan några år tidigare finns herrlaget etablerat i Helsingborg och även herrlaget var det första laget i landet. Under årens lopp har fler herrlag bildats i både Sverige, Norge och Danmark. Australisk fotboll kan sägas vara en mix av vanlig fotboll och rugby. Bollen är oval och enligt reglerna får man röra den med händerna. Tacklingarna är ungefär som rugbyn men till skillnad från den traditionella rugbyn får man passa bollen åt alla håll vilket en del tycker ger mer fart i spelet.
– Jag har spelat rugby tidigare men provade på australisk fotboll för ett tag sedan. Vi spelade då utan tacklingar men jag ville ju spela efter reglerna och det enda alternativet var att starta ett damlag. På den vägen är det, säger Mikaela Ohlsson.
En sida på Facebook skapades och sedan började Mikaela rekrytera några av sina kompisar. På tisdagskvällen var det dags för den första träningen. Coachen och australiern Leighton Rowsell redogjorde för reglerna och efter ett tag var det full fart på plan. Många skratt blev det i augustikvällen men också tuffa tag med tacklingar och passningar. Tjejerna är för närvarande helt ensamma eftersom närmaste damlag finns i Storbritannien.
– Ja, så är det. Men någon måste ju börja och jag hoppas ju att vi kan köra lite mixat med killarna framöver. Vi har också kontakt med ett lag i Malmö som spelar gaelisk fotboll som är ganska snarlik australisk fotboll, säger Mikaela Ohlsson.
Matchtröjorna har laget fått från ett danskt lag som inte behövde dem i sin juniorsektion. I Australien är sporten enormt populär där australisk fotboll spelas på vinterhalvåret och cricket under den varma sommaren.
– Australierna är mycket stolta för sin egen form av fotboll. Att det spelas i Sverige väcker en viss förundran men de tycker det är jättekul att vi spelar på den här sidan av jordklotet, säger Ingmar Terry Lundquist som bott större delen av sitt liv i Australien och som en gång i tiden bildade herrlaget i Helsingborg.
Kerstin Lövendahl gav allt på plan och har också spelat vanlig rugby tidigare.
– Det är jättekul men ganska olikt rugby trots allt. Egentligen är det bara bollen som är likadan, säger hon med ett skratt.
Hur gärna man än vill så har inte Sverige det milda australiska klimatet där man oftast kan vistas utomhus jämt. Därför blir vinterträningarna i Norrehedsskolans gympasal.
– Vi siktar på VM i Australien nästa år. Det hade varit sjukt roligt, säger Mikaela Ohlsson och med tanke på tisdagens kampanda på planen så var det ingen orealistisk målsättning alls.

Australisk fotboll

Australisk fotboll är ett snabbt och hårt bollspel som spelas av två artonmannalag på en stor oval spelplan. Vid vardera änden av ovalen finns fyra målstolpar.
Australisk fotboll spelas främst i Australien och är landets nationalsport. Den har sina rötter i gaelisk fotboll som på 1840-talet spelades av irländska arbetare på guldfälten i Victoria. Den största professionella ligan är Australian Football League (AFL) med 16 lag. Finalen i denna liga spelas varje år och brukar ses av cirka 100 000 åskådare.
Källa: Nationalencyklopedin
Gå till toppen