Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rekordhöjning av hyror efter stambyte

Hyreshöjningar på upp till 50 procent blir konsekvensen när Helsingborgshem renoverar 108 lägenheter vid Olympia i samband med stambyte.

Standarden blir tiptop med nya helkaklade badrum och nytt kök, byte av fönster och ventilation. När Helsingborgshem snart genomför stambyte i två fastigheter med 108 lägenheter på Mellersta Stenbocksgatan så passar de på att göra genomgripande renoveringar.
Samtidigt blir det en rejäl hyreshöjning på mellan 33 och 52 procent, vilket innebär mellan 1 358 och 2 493 kronor i månaden. Sannolikt den högsta höjningen hittills efter en renovering hos Helsingborgshem.
– Det är en omfattande renovering och att hyreshöjningen blir så stor beror på att det är låg standard med låg hyresnivå i dag, förklarar Emma Järud, projektledare hos Helsingborgshem.
Marknadschef Charlotte Albertsson säger att renoveringen motsvarar de krav som de flesta hyresgäster i dag ställer och hänvisar till ägardirektiv som togs av kommunpolitikerna för två år sedan.
– De är tydliga med att äldre fastigheter ska renoveras och underhållas för att höja standarden och få en attraktiv stad, säger hon.
Här finns två 50-talshus, slitna och med stora drifts- och underhållskostnader, men med bra stomme och centralt läge vid Olympia. Några svårigheter att få uthyrt efter renovering och hyreshöjning ser de inte. Men för vissa som bor där nu kan det bli problem att bo kvar.
– Jag kan förstå det och det är ett av våra stora dilemman att balansera detta. Hyresgästen är nöjd med standarden, men vi måste tänka på 50 års sikt. Därför fasar vi in hyrorna under en treårsperiod, säger Charlotte Albertsson.
Men alla hyresgäster godkänner inte renoveringen. 67 hushåll har skrivit under, men sex har sagt nej. För dem krävs hyresnämndens godkännande. Övriga 35 lägenheter är tomma eller uthyrda med korttidskontrakt.
Till hyresnämnden skriver Helsingborgshem att det både rent praktiskt och ekonomiskt är mer fördelaktigt att renovera alla lägenheter samtidigt. Så med start nu i september-oktober är tanken att renovera trappuppgång för trappuppgång. Mest stök blir det under de fyra veckor som varje lägenhet kommer att sakna vatten och avlopp. Då finns kök, toa och dusch på gården – som plåster på såren får hyresgästen en hyresfri månad och en matcheck på 1 500 kronor.
– Vi har verkligen försökt sätta oss in i vad det här innebär för dem och har en projektsamordnare som håller i samtalen med hyresgästerna, säger Charlotte Albertsson.
Men kritiken från hyresgäster som påtvingas renoveringen kvarstår. Och den som tycker det blir för dyrt att bo kvar får inte förtur till något annat av Helsingborgshems områden.
– Nej, det är bara när vi evakuerar. Däremot erbjuder vi möjligheten att byta inom kvarteret om man vill ha en mindre och billigare lägenhet, säger Charlotte Albertsson.
Enligt Peter Olsén, förhandlare hos Hyresgästföreningen, har de inte mycket att sätta emot.
– Vi kan se till att man sköter processen och hyresnämndsförhandlingarna och att hyran blir korrekt. Men vi vill inte skapa någon illusion av att vi kan stoppa detta. Jag känner inte till något fall där hyresnämnden har gått emot den här typen av ombyggnader, säger han.

Så funkar stambyten

Klicka på bilden för att se en större grafik (pdf)


Det här görs

Cirka 60 miljoner kronor kostar renoveringen på Mellersta Stenbocksgatan. Den startar i höst och ska ta ett år. Det här gör man:
Nya fönster och bättre ventilation som sparar energi
Stambyte
Säkerhetsdörr till lägenheterna
Bättre belysning ute och inne
Fräschare källare, trapphus och tvättstuga
Nya helkaklade badrum
Helt nytt kök med nya maskiner
Elektroniskt passagesystem och tvättstugebokning
Tomma lägenheter helrenoveras

När hyresgäster säger nej

Bara stambyte ger inte hyreshöjning. Men det medför ingrepp i lägenheten som gör att hyresvärden ofta vill renovera och höja standarden samtidigt.

Då krävs hyresgästens godkännande. Annars måste hyresvärden ansöka hos hyresnämnden om tillstånd för ombyggnad.

Hyresnämnden tar inte ställning till själva hyreshöjningen, utan rimligheten av de åtgärder som ska utföras i lägenheten.

Hyresnämnden beslut kan överklagas hos Svea hovrätt.

Gå till toppen