Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Komiska kulturkrockar på Dunkers

Några frågor ...till ståuppkomikern Zinat Pirzadeh som, söndagen den 1 september, uppträder med sin föreställning "Bakis i burkan" på Dunkers kulturhus.

Vad handlar "Bakis i burkan" om?
– Den handlar framförallt om livet och tar upp en del saker som är tramsiga och roliga men också allvarliga. Jag skämtar mycket om begränsningarna men också friheten som att bära ett plagg som slöja kan innebära. Det känns också aktuellt nu efter hijabupproret som möttes av väldigt blandade reaktioner.
Var kommer namnet ifrån?
– Jag tycker att det låter roligt. När jag kom till Sverige verkade det som att folk trodde att alla kvinnor som bär slöja är förtryckta. Men det kan hända en massa saker under burkan som ingen vet om.
Hämtar du inspiration ur ditt eget liv och din historia?
– Mycket är inspirerat av mig själv, men också av omgivningen. Man gräver där man står och lyssnar på allehanda om livet, samhället och arbetet.
I infon till föreställningen står det att ingenting är heligt. Kan man skämta om vad som helst?
– Bara om det inte är på någon annans bekostnad. Jag bjuder mycket på mig själv. Vissa ser burkan som ett heligt plagg och jag har fått mycket skit för att folk känner sig förnärmade. Men föreställningen handlar mer om livet, om kulturkrockar och synen på kvinnokroppen än själva plagget.
Är det viktigt att provocera?
– Jag tycker inte att det handlar om att vara en provokatör utan om att få saker att fastna lite bättre och få folk att minnas föreställningen på ett annat sätt. Sen tycker jag att de saker som ofta uppfattas som provocerande är det eftersom det är en tjej som gör något. Jag var med i en föreställning med män som drog en massa sexskämt, men när jag kom med sexuella antydningar var det jag som var snuskig.
Vad: Ståuppkomikern, författaren och skådespelaren Zinat Pirzadeh.
Var: Teatersalen, Dunkers kulturhus.
När: Söndagen den 1 september klockan 19.30.
Gå till toppen