Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Barn är ingen turistattraktion.”

Turister som besöker barnhem riskerar att skada barn som redan är extremt utsatta, skriver Sebastien Marot, grundare av organisationen Friends-International i Kambodja.

Människor måste förstå att när de besöker ett barnhem så ökar de risken för att barnen utsätts för övergrepp, skriver Sebastien Marot.Bild: Andy Eames
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De flesta som reser ut i världen anstränger sig för att vara en positiv kraft i länderna de besöker, men ibland får goda avsikter negativa följder. Den som vill göra något bra för andra kan bidra till att hålla liv i något dåligt. Ett exempel är den barnhemsturism som frodas i Kambodja.
Barnhemsturismen har stadigt ökat och är något turister i Kambodja och många andra länder gärna ägnar sig åt.
Enstaka turister eller hela grupper besöker ett barnhem några timmar eller dagar, leker med barnen, fotograferar deras leende ansikten och lägger sedan ut bilderna på sociala medier så alla kan se dem. Oftast slutar besöket med att turisten ger barnhemmet en penninggåva. Många turister uppfattar att de gör en värdefull insats, en god gärning gentemot barnen. För andra är det en oförarglig utflykt som slussar lite pengar till behövande barn.
Sanningen är en annan. Barnhemsturismen är farlig och riskerar att skada barn som redan är extremt utsatta. Istället för att bli omhändertagna och hjälpta fram till ett fungerande vuxenliv, utnyttjas de som turistattraktioner.
Barn är mer sårbara än vuxna och behöver en omgivning som skyddar dem. Barnhem som tillåter turistbesök har vänt på steken och sätter vuxna turisters behov framför de utsatta barnens. Barnen blir turistmål som man kan komma och titta på och sysselsätta sig med ett tag.
Få barnhem har utbildad personal eller fungerande rutiner som kan skydda barnen. Att ta emot besökare på barnhem utan att ha kontrollerat deras identitet och bakgrund, att släppa in dem i barnens hem och på deras lekplatser, är farligt och ökar i hög grad risken för övergrepp och utnyttjande.
Barnhemsturisterna bidrar också till att störa och förstöra förmågan att knyta an till andra människor, det har många barn på institutioner upplevt.
Barn, särskilt de yngsta, behöver kärlek och uppmärksamhet. En god kognitiv och känslomässig utveckling grundläggs i att en eller några få människor ser och tar hand om det lilla barnets behov. Så är det inte för barnhemsbarnen.
Turisterna berättar gärna hur lyckliga barnen verkar vara över att träffa dem, att de kramas och inte vill släppa taget. Men orsaken är att barnen är svältfödda på uppmärksamhet och försöker hålla fast i den de lyckas få. Och så, efter en timme, en dag eller en vecka, försvinner besökaren plötsligt och kommer inte tillbaka. Barnet är ensamt igen, och känslan av övergivenhet kan ge allvarliga följder lång tid framöver.
Generellt bör barnhem vara den sista lösningen och bara användas när alla andra möjligheter, som familjemedlemmar, släktingar, fosterhem, adoption i hemlandet, har uttömts och misslyckats
Runt 72 procent av alla barnhemsbarn i Kambodja har en förälder i livet och borde överhuvud taget inte vara på barnhem.
Det långsiktigt fungerande sättet att hjälpa bräckliga familjer och samhällen är att respektfullt samarbeta med dem så de kan lösa sina problem.
Barn bör leva i familjer även om de inte kan bo med sina biologiska föräldrar, och inte växa upp på barnhem. Det insåg de flesta västliga länder som Sverige, Storbritannien och Australien för länge sedan och ändrade sina rutiner. Det är svårt att förstå varför en uppväxt på institution ses som godtagbar när det gäller ett utvecklingsland.
Människor måste förstå att när de besöker ett barnhem så ökar de risken för att barnen utsätts för övergrepp. Och de hjälper till att bibehålla ett system där barn utnyttjas som turistattraktioner.
Det finns barnhem utan något annat syfte än att få in turistdollar. Där lever barn skilda från sina familjer bara för att turister ska kunna komma dit och ge penninggåvor. Men barn är inte till för att turister ska ha något att titta på. Det är oacceptabelt och något som organisationer som Friends-International arbetar för att stoppa. Som turist kan du bidra till en barnsäker turism. Besök inte barnhem, ge dem inte pengar och uppmana andra turister att låta bli.
Sebastien Marot
Sebastien Marot grundade Friends-International i Kambodjas huvudstad Phnom Penh 1994 och är dess verkställande direktör. Organisationens arbetar med att skydda, vårda och stödja utsatta barn och når idag cirka 60 000 barn huvudsakligen i Sydostasien.
Gå till toppen