Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Under fördomarnas yta

Malin Krutmeijer om den drabbande dokumentären "Dom andra".

Ensamkommande flyktingbarn klingar som ett dåligt samvete. De är oftast pojkar från söndertrasade länder som Afghanistan och Irak, de är ett politiskt problem och de misstänkliggörs av den främlingsfientliga opinion vi har i snart sagt hela Europa.
I den erfarna norska dokumentärfilmaren Margreth Olins "Dom andra" får vi lära känna några av dem och plötsligt är alla stereotyper borta. Goli, Hassan, Husein, Khalid och de andra har helt skilda historier och är mycket olika som människor.
Bakgrunden till filmen är att Norge år 2009 instiftade nya asylregler, enligt vilka ensamma flyktingbarn kunde sändas hem efter att de fyllt arton. I väntan på denna högtidsdag placerades barnen tillsammans i särskilda boenden – socialtjänsten får inte ta hand om 15-18-åriga asylsökande – och det är i ett sådant Olin möter sina huvudpersoner.
När filmen börjar har Goli redan passerat myndighetsdagen, men han tänker ta sig tillbaka till Europa. Vi får följa honom till Iraks turkiska gräns, patrullerad av beväpnad polis, och sedan till Aten där han hoppas komma med en båt till Italien.
Det är en stenhård tillvaro, men Goli är tuff. Han har en historia av svår misshandel i hemmet. Som 12-åring satt han åtta månader i turkiskt fängelse, redan då på flykt. Han har dömts för misshandel i Norge, och han har försökt ta sitt liv tre gånger. "Men världen är min", säger Goli. Man delar Margreth Olins oro för honom.
Bröderna Hassan och Husein har en helt annan berättelse. Husein bevittnade som 12-åring hur deras familj mördades och är svårt traumatiserad. Till slut hamnar han i rullstol, en storögd pojke som inte orkar leva. Hassan däremot lever för sin bror, och när det visar sig att det uppehållstillstånd de får bara är tillfälligt – de får inte gå i skolan som de drömt om – är det hjärtskärande. Husein blir sämre.
"Dom andra" går nära intill öden som aldrig annars skildras, och lyfter blicken med en smärtsamt poetisk koppling till Utøya.
Bakom etiketten ensamkommande flyktingbarn finns de här enskilda, förhoppningsfulla liven. Huseins är kanske redan förstört av en malande byråkrati och omänskliga asyllagar. Det finns ingen rättvisa i det.

Dom andra

Regi: Margreth Olin
Medverkande: Goli Mohammed, Hassan och Husein Ali, Khalid Faqiri.
Längd: 1 tim, 30 min.
Röda Kvarn, Helsingborg
Betyg: 4
Gå till toppen