Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drick upp din äppelskörd

Att göra must är ett måste för dig som har äppelträd. Snabbt, enkelt, hållbart och gott! Och vill man ta det ett steg vidare går det även att göra cider på saften från den pressade frukten.

Visst är det gott med hemgjort äppelmos, men har man för många äpplen att ta vara på blir frysen snart full och äppelpaj kan man ju inte äta varje dag. Egen äppelmust kan man däremot inte dricka sig mätt på. Dessutom är det snabbt och enkelt att göra och håller sig länge.
Andreas Hellström är pomolog och jobbar på Äppelfabrikens musteri på Färingsö utanför Stockholm. Nu på hösten har han fullt upp med alla kunder som strömmar till.
– Att göra must är det bästa sättet att ta vara på sin skörd. Förr i tiden kunde folk ta hand om sin frukt. Men så är det inte längre – kunskapen om hur vi tar hand om skörden har tyvärr gått förlorad, säger Andreas Hellström.
Förr planerade man ofta sin trädgård så att man hade både tidiga och sena äppelsorter. Det gjorde att man kunde ha äpplen från slutet av augusti och ända till maj. Men då kunde man också förvara dem på bästa sätt, i jordkällare som håller cirka fyra plusgrader. I dag hamnar de flesta äpplen på tippen eller i komposten.
Färskpressad must blir dålig och jäser inom tre dagar. Men man kan värma upp musten till 79 grader och ta död på jästsvamparna, så kallad pastörisering. Enklast är det om musteriet erbjuder pastörisering, med sterila kärl och gärna vakuumförpackning. Äppelfabriken pastöriserar och tappar upp musten på bag in box som kan förvaras i rumstemperatur i ett år. Öppnad håller den sig minst en månad i kylskåpet.
– Äppeldrycker som finns att köpa i livsmedelsaffärer är alltid så filtrerade att de saknar fruktkött. Det är synd, för det är där det mesta av smaken sitter. Och konserveringsmedel verkar tillverkarna hälla i slentrianmässigt, trots en naturligt lång hållbarhet. Vår must har inga tillsatser, säger Andreas Hellström.
När det gäller must får man ut det man stoppar in. Kommer man med omogna små kart eller övermogen skräpig fallfrukt blir det inte så gott. Är frukten lagom mogen blir smaken bättre. Det ser man genom att kärnorna är bruna och att frukten är välsmakande och inte för sur.
Andreas Hellströms egna favoritäpplen att musta är vintersorterna Ingrid Marie och Ribston. Men hans bästa tips är att blanda olika sorter, både söta och syrliga, det ger musten en djupare ton och mer arom.
– Alla äpplen jag smakat går bra, med ett undantag – vinäpplet Veiniöun. Det är helrött och ser jätteläckert ut och musten blir röd, men det är så surt att det skrumpnar i munnen. Det duger nog bara till vin.
Konsumentföreningen Äkta vara, som arbetar för bättre matkvalitet, har startat en fruktförmedling på sin hemsida, där folk som har överbliven frukt kan lägga in en annons så att hågade kan komma och hämta. En tjej som besökte Äppelfabriken gjorde upp emot 300 liter must på äpplen som andra inte ville ha.
– Det händer ofta att folk kommer med äpplen som de hittat via Fruktförmedlingen på Facebook, säger Andreas.
Mobila musterier som kör hem till folk och mustar har också börjat dyka upp runt om i landet, berättar han.
En annan trend är att folk blivit mer intresserade av vilka sorter de har och vad de kan användas till.
– När jag börjar berätta om deras äpplens historia flyger pennorna genast fram, säger Andreas.
Man kan också göra cider av musten. Många som lämnat in äpplen hos Äppelfabriken har sagt att de planerar att göra det.
– Jag har inte provat själv, men när det gäller att göra sin egen cider är internet din bästa vän. Det är fullt lagligt och det finns kurser som man kan gå på om man vill fördjupa sig i metoderna. TT

Snabbfakta om must

1. Färskpressad opastöriserad must kan "vildjäsa", det vill säga bilda jäst och alkohol naturligt. Till pastöriserad must behöver man tillsätta en påse jäst, förslagsvis champagnejäst. Häll i en jäshink med vattenlås.
2. Efter ett par dagar börjar det klucka, då är processen igång och hinken bör förvaras svalt.
3. När kluckandet slutat är det färdigt, det tar mellan några veckor upp till några månader.
4. Cidern tappas om och behöver några veckor för att klarna, därefter är den färdig att hällas upp på flaska. Vill man ha bubblor tillsätter man lite socker och väntar några månader till.

Så görs cider

10 kilo äpplen ger cirka 5 liter must.

Du behöver vanligtvis 20–50 kilo äpplen, cirka fyra kassar, för att få musta. Kolla med musteriet innan.

Gallra bort rutten frukt. Använd inte fallfrukt från betesmark.

Färskpressad must kostar från 5 kronor litern. Pastöriserad must kostar upp till 20 kronor litern.

Det tar cirka 10 minuter att göra färskpressad must och cirka 35 minuter att göra pastöriserad must.

Färskpressad must kan frysas för längre hållbarhet.

Musten kan spädas ut med vatten för att bli mer skonsam för magen.

Äpplena ska vara mogna, vilket innebär bruna kärnor.

Pastöriserad must håller ett år utan konserveringsmedel och kan förvaras i rumstemperatur.

Bra länkar

svepom.com har en lista över ett trettiotal svenska musterier där man kan lämna in sina äpplen

aktavara.org har fruktförmedling där du kan hitta äpplen.

bryggforum.nu om du är nyfiken på att göra egen cider.

TT

Gå till toppen