Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

"Jag vill inte dö nyfiken"

De flesta känner igen honom som ett ansikte utåt på SVT. Men de senaste åren har mat och barn tagit över i Jovan Radomirs liv.
Han har haft ett finger med i många tv-grytor genom åren och kan göra det mesta, från att fixa en trasig lampa till att ordna en tolvtimmarssändning om hårdrock.
–  Jag skojade för ett tag sedan om att jag har känt mig lite som en vaktmästare i tv-huset, skrattar Jovan Radomir.
De flesta känner igen honom som programledare och presentatör på SVT. Dit kom han efter att han lämnat hemstaden Katrineholm och ett mångårigt arbete som språklärare för att börja på skivbolag i Stockholm. Han var väldigt musikintresserad och fick så småningom in en fot på tv-programmen Voxpop och Musikbyrån. Där gjorde han reportage och musikdokumentärer och drygade ut deltidstjänsten med jobb som tv-hallåa. Så småningom fick han fast anställning.
Sedan dess har han gjort det mesta från långa musiksändningar till sportnyheter, reportage för Radiohjälpen och mycket mer. För en utomstående kan det tyckas lite spretigt, men det sammanhållande temat är nyfikenheten, säger han. Han jobbar för att förverkliga sina idéer och säger hellre ja än nej till nya uppdrag.
–  Jag vill verkligen pröva på saker, testa grejer. Jag vill inte dö nyfiken. Jag har rest mycket, och när jag är i ett land så äter jag aldrig någonting importerat utan vill verkligen äta det inhemska, oavsett om jag är i Västafrika, Sydamerika eller i Maldiverna och dyker, säger Jovan Radomir.
Att han använder mat som exempel är ingen slump. För även om hans hjärta klappar hårt för musik och sport så har matlagning legat högt på listan över intressen - inte minst som en väg in i nya kulturer. I augusti 2011 gav han ut boken Mitt Balkan: mat och människor. En matresa genom det forna Jugoslavien, som han lämnade som tvååring på 1960-talet för ett nytt liv med bror och föräldrar i Katrineholm.
Boken skrev han för att ge "upprättelse" åt en region som kommit att definieras av negativa skriverier efter Bosnienkriget. Men också som ett tack till de som tog med sina recept till Sverige och aldrig har hedrats med en egen kokbok. Samt för deras barn och barnbarn och svenska vänner.
–  I Sverige bor det kanske 150 000-200 000 exjugoslaver, och när de känner igen sig är det är den finaste respekten jag kan få, säger Jovan, och berättar om en vän som ringde och grät efter att ha läst boken.
–  Då känner jag: perfekt! Vad skönt. Den här boken handlar inte om mig, utan den handlar om oss.
Han beskriver sig som svensk-serb, tvåspråkig och trygg med båda sina nationaliteter. Ibland blir han uppringd av serbiska medier för att kommentera inslag om Sverige, eller för den delen Eurovisionen, som han är lite av en expert på efter att bland annat ha skrivit den engelska texten till Serbiens vinnarbidrag 2007. Som sagt - Jovan Radomir har många grytor kokande.
På senare tid har dock arbetet fått stå tillbaka för en livshändelse av stora mått: ankomsten av dottern Jonie. Nu är han inne i barnbubblan, och där trivs han förträffligt.
–  Det är så skönt att kunna fokusera på en sak, och det är att lilla Jonie mår bra, och att hon skrattar och har roligt. TT Spektra

Jovan Radomir

Aktuell: Fyller 50 år 8 september .
Gör: Programledare, reporter och programpresentatör på SVT.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambon Johanna och dottern Jonie, 20 månader.
Så firar jag födelsedagen: "Jag brottas lite med tanken, jag skulle vilja göra något, samtidigt som jag känner att jag kanske bara vill gå ut och äta med Johanna och Jonie."
Om att fylla 50: "Jag bryr mig inte en sekund. Jag hade faktiskt inte ens tänkt på det före den här intervjun."
Läser: Emir Kusturicas bok Döden är ett obekräftat rykte.
Ser helst: "Sport blir det väldigt mycket, och jag älskar dokumentärer, gärna om historia eller musik."
Bästa tillbehöret: "Ajvar. Det tycker jag att alla borde prova för det kan man ha till det mesta - varför inte använda ajvar till falukorven nästa gång?"
Gå till toppen