Helsingborg

Stadens barnsligaste museum

Maria och Allan Gutheim är paret som krumelurpillerna verkar ha funkat på. Numera lever de med och på sitt stora intresse som de inte verkar växa ur.

Hon är musiker. Han är musiker. Båda har samlat på leksaker sedan de var barn. Att ljuv musik skulle uppstå mellan Maria och Allan Gutheim är nästan självklart. Nu har de förvandlat sin hobby till ett levebröd och till Helsingborgs absolut mest barnvänliga museum.
– Men när vi planerat hur vi ska visa leksakerna har vi tänkt på att det ska vara en upplevelse för hela familjen, säger Allan Gutheim. Vi har försökt hitta en balans mellan leklust och nostalgi.
På leksaksmuseet finns inga gamla plåtleksaker från mellankrigstiden eller trissor från 1800-talet. Däremot tusentals saker från 60-talet och framåt. Den äldsta leksaken som vi kunde hitta var Televinken. De nyaste är Pixars flygplan som är uppföljaren till succéfilmen Bilar.
– När det gäller till exempel Playmobil har vi samlat och byggt upp världar av det som har samma tema oavsett från vilken period det är, säger Maria Gutheim.
Riddarborg, hamn, western och stadsteman är några exempel. Största samlingen är också den som varit den största kassasuccén någonsin. Första filmen i Star Wars serien kom redan 1977 och sedan dess har det sålts biljetter, leksaker, spel och dvd:er för miljarder.
Ett annat koncept som gått hem är den stora hamburgerkedjans lyckliga barnmeny. På leksaksmuseet finns Happy Meal-leksaker från starten 1986 och fram till nu. Även här blir igenkänningsfaktorn hög.
– Vissa som samlar leksaker gömmer dem i sina originalförpackningar. Vi vill att detta ska vara en oas. Livet är så allvarligt ändå. Vi hoppas att man ska kunna koppla av från allvaret en stund bland alla sakerna.
De flesta av montrarna har knappar man kan trycka på för att sätta igång något. Det kan vara lampor som tänds, en karusell som startar eller ett tåg om kör iväg. För den modige finns även ett läskigt rum fyllt med skelett och mystiska monster.
Just nu har leksaksmuseet ,Toy World som det heter, en specialutställning med Legos Bionicles.
– Den 14 och 15 är alla välkomna för att göra sin egen Bioniclemask.
Gå till toppen