Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Kärva livet på landet

Det är en kulturkrock mot en mörk bakgrund som äger rum i Kveta Legátovás roman Hana och Joza. Ett påtvingat möte mellan stad och land mitt under brinnande världskrig i protektoratet Böhmen-Mähren, nuvarande Tjeckien. Läkaren Eliska hjälper motståndsrörelsen i staden Brno när Gestapo kommer henne på spåren. Hon tvingas gå under jord, byter identitet och gifter sig motvilligt med Joza, som kommer från en avlägsen bergstrakt och betraktas som byfåne. Under namnet Hana flyttar hon med honom till en stuga i bergsbyn, där tiden tycks ha stått still i århundraden och primitiva lagar styr.
Kveta Legátová.
Tjeckiska Legátová publicerade romanen "Hana och Joza" 2002, vid 84 års ålder. Ett år tidigare hade hon debuterat med en uppmärksammad novellsamling, som legat i byrålådan i decennier eftersom hon inte ville ha några restriktioner för sitt skrivande och därför lät bli att publicera sig under kommunisttiden.
Romanen frambesvärjer en miljö som ligger långt från moderna kartor. När den högutbildade Hana lär sig uppskatta hushållets praktiska sysslor, sådant hon aldrig förr prövat på, som att laga mat, binda kvastar, slå med lie, liknar det en hyllning till det enkla, sunda, jordnära livet med konservativa förtecken. Ja, Hana lär sig till och med älska den starke, naive man som ödet sammanfört henne med. Men samtidigt har Legátová skarp blick för den manliga brutaliteten i det av uråldriga traditioner präglade samhället och tecknar en rad starka kvinnoporträtt. Och inte minst fångar hon landskapet och dess invånare med en kärv, sagoliknande skönhet och ett språk som lyser klart utan några onödiga broderier.

Hana och Joza

Kveta Legátová
Översättning Tora Hedin
Aspekt
Gå till toppen