Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Rydebäcksskolan störst i stan

Barnfamiljer flyttar in och högstadieeleverna lockas inte längre till stan. Rydebäcksskolan växer så det knakar och är nu Helsingborgs största grundskola.

En stor tillbyggnad på skolgården blev klar lagom till skolstarten i höst. Men murbruket i den gula tegelfasaden hann inte torka förrän det stod klart att sex fler klassrum och en matsal inte skulle räcka långt.
– Det är jätteroligt, men nu måste vi bygga ut igen. Och det måste bli klart inom två år, så det är bråttom!
Rektor Johan Horvat berättar att han nu har 93 elever i årskurs 1, och det är ett 70-tal barn per årskull som är på ingång under den närmaste fyraårsperioden.
– Vi kommer att ha ett treparallelligt högstadium om några år och fyra parallellklasser i de lägre årskurserna.
Borde inte detta gått att förutse när Rydebäcksskolan byggdes ut?
– Nej, det är supersvårt. Det blev ungefär dubbelt så stor tillströmning än befolkningsprognosen visade, säger John Horvat.
Villasamhället har växt både på höjden och bredden. En tydlig generationsväxling grundades när äldre lämnade sina villor för ett bekvämare boende i lägenheterna vid Rydebäcks centrum.
Men det är inte hela förklaringen till elevökningen. Inflyttningen har gett elever från andra skolor, även från Rydebäcks Montessoriskola. Och på högstadiet väljer nästan alla att stanna kvar.
– Skolorna i stan lockar inte längre som förut, och en del som prövar vänder tillbaka. Dessutom kan vi uppvisa ett mycket gott resultat, i våras blev samtliga nior behöriga till gymnasiet, säger John Horvat.
Vi tittar in i klass 9:2, som har svenska i halvklass. En tredjedel av eleverna valde bort Rydebäcksskolan inför högstadiet, men kom tillbaka.
– Att gå i skola i stan lockade. Och när det var öppet hus verkade det så positivt, säger Emma Lindén som började på Vittra i sjuan.
Det blev inte som hon tänkt sig.
– Jag trivdes inte och fick ingen arbetsro. Det får jag här, säger hon.
Eric Malmborg gick sexan på Högastensskolan och valde sedan Peter Sven, som han hade hört mycket gott om.
– Flera kompisar sökte dit och det kändes roligt att gå i skola i stan. Men jag gillade inte sättet de jobbade på. Det var faktiskt rätt skönt att komma tillbaka till Rydebäcksskolan där jag har kompisar och kan spela fotboll.
Anna Kinberg uppskattar närheten till skolan.
– Istället för att åka buss går jag hit på tre minuter. Jag började sjuan i Kunskapsskolan, men det passade inte mig. Det var väldigt stressigt och så. Det kändes bra att komma tillbaka, här känner jag alla sedan dagis.
– Men nästa år ska det bli skönt att komma in till stan på gymnasiet, säger hon.
Gå till toppen