Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

"Jag berördes av engagemanget"

Våge Svensson räddade kvar museet i det gamla barnsjukhuset. Och Medicinhistoriska föreningen kan andas ut.

Våge Svensson, i förgrunden på bilden, räddade kvar Medicinhistoriska museet i det gamla barnsjukhuset. Gun Eléhn, Jerker Ahlin och Lennart Cegrell från Medicinhistoriska föreningen är både glada och tacksamma i dag.Bild: Göran Stenberg
Det var en artikel i Helsingborgs Dagblad som fick honom att reagera – och agera. Fyra månader senare var han ägare till det gamla barnsjukhuset på Bergaliden. Och Medicinhistoriska museet får stanna kvar i sina gamla lokaler.
Köparen av den drygt 124 år gamla byggnaden, Våge Svensson, har precis avslutat affären som slutade på cirka sex miljoner kronor. Uppgörelsen innebär också att museet blir kvar utan hyreskostnader i fem år.
– Jag gör detta med glädje, säger han.
Sin bakgrund beskriver han så här: "jag är smålänning till själ och hjärta och har jobbat sedan jag kunde gå." För nio år sedan flyttade han till Helsingborg.
För honom är sjukvården viktig – även ur ett historiskt perspektiv.
– En av anledningarna till att jag ville rädda museet kvar i den ursprungliga byggnaden är den vård som jag fick när jag drabbades av en stroke. Jag var 60 år och hade aldrig varit sjukskriven. Men tack vare en fantastisk sjukvård är jag helt återställd i dag. Nu är jag glad att ha kunnat betala tillbaka på det här sättet.
Men det var också de ideella krafterna i Medicinhistoriska föreningen som han berördes av.
– Samhället behöver engagerade människor som ställer upp, säger han och tillägger att fastighetsköpet har gett honom nya trevliga kontakter.
Han syftar bland annat på Lennart Cegrell, ordförande och en av många eldsjälar i Medicinhistoriska föreningen.
– Jag är naturligtvis glad i dag, säger Lennart Cegrell efter den oväntade vändningen.
Föreningen kämpade länge mot Region Skånes planer på att flytta museet till nya lokaler i en fastighet längre ner vid Bergaliden. Ytan skulle bli mindre och lokalerna, enligt föreningen, skulle bli otillgängliga.
– Vi är tacksamma för att slippa den flytten, säger Lennart Cegrell.
Samlingarna ägs av Region Skåne och sedan den 1 september är Kulturen i Lund ansvarig för driften av Medicinhistoriska museet.
Nu ska man hitta samarbetsformer för framtiden – och Lennart Cegrell hoppas att föreningen kan vara med och påverka verksamheten. Tack vare den genomförda fastighetsaffären.
– Jag kommer att finnas med – i bakgrunden, säger den nye ägaren.
Regionstyrelsen förväntas godkänna försäljningen vid sitt första ordinarie sammanträde efter sommaren.
Gå till toppen