Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Fixerat krig

Krigets sammanbitna, hatiska, triumferande och/eller rädda och skrämmande ansikte passerar ofta förbi orden. Försvinner bakom nyhetstelegrammens summariska sammanfattningar och språkets otillräcklighet. Det är då en bild kan säga mer än de där tusen orden.
För en tid sedan publicerade HD en serie bilder från det syriska inbördeskrigets helvete på nyhetsplats. Fotografen heter Olof Jarlbro och denne unge helsingborgare utmanade så alla UD:s rekommendationer och riskanalyser för att fånga kriget i bild.
Nu har han samlat sina fotografier i bokform med titeln "Syria - The War Within" (Rough Dog Press). De är alla i kontrastrikt svartvitt. Passande eftersom krig alltid är en fråga om antingen eller.
Bilderna är företrädesvis tagna i ett sönderskjutet Aleppo under 2012, just då protester och missnöje allt snabbare expanderade till ett regelrätt blodigt inbördeskrig.
Så tar oss Jarlbro bakom inte bara fronten och den närvarande döden utan också alldeles intill de där unga männen som håller en skottvarm k-pist i sin hand, som hukande springer över gatorna undan krypskyttar, som tittar rakt in i kameralinsen på spaning efter en dröm som kanske redan har flytt.
Sandsäckar i gathörn, sönderskjutna kroppar och byggnader, svart blod mot grå och dammiga stadsgator.
Det är en stark och påträngande påminnelse om krigets faktiska helvete fjärran från FN-möten och diplomati.
Gå till toppen