Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pimpa plagget på Dunkers

Gamla plagg + nya idéer = bra för miljön. "Kom, sy om", lockar Dunkers med en workshop för unga.

– Titta, hon sätter knappar på hela kavajen!
Ingela Börjesson visar sin mamma Marianne Lindberg vad skräddaren Amanda Siljebratt håller på med. Marianne Lindberg tittar närmre, nickar och ler.
– Ja, det var gott om knappar det.
De båda har just varit och tittat på Lars Wallin-utställningen Fashion Stories i Dunkers kulturhus och står nu i RumEtt, i husets bottenvåning.
– Det verkar vara en kul grej, och smart att ungdomarna kan få hjälp här, säger Ingela Börjesson.
I rummet står symaskinerna på rad, här finns burkar med knappar, spetsband, guldband, spännen, nål och tråd. Gamla plagg hänger på en ställning, tygbitar ligger i en låda. Och intill står provdockorna på parad, iklädda olika plagg.
Det är lite som när mössen och fåglarna syr upp Askungens klänning inför balen på slottet. För på dockorna hänger klänningar som omvandlats, piffats upp och blivit något alldeles nytt. En röd balklänning som varit lång, rak, med långa ärmar är nu kort, ärmlös och draperad, med nya dekorationsband.
– Kostymen där borta tänkte jag måla lite på. Och fracken ska göras kvinnligare, den ska få spets, säger Amanda Siljebratt.
Den som är mellan 15 och 25 år kan komma hit och göra på samma sätt med sina egna plagg. Balutstyrseln från studenten kan pimpas, eller så kan man använda de kläder som finns på plats. Utifrån egna idéer eller med hjälp. Material finns att tillgå och det kostar ingenting.
– Det är inne med redesign. Vi vill påverka miljötänket, visa vad man kan göra och få bort slit-och-släng-modet, säger Amanda Siljebratt.

Workshop

Sy-workshopen är igång ett par dagar till, tisdag och onsdag (24 och 25 september) klockan 15-20. Alla mellan 15 och 25 år kan delta. Platsen är RumEtt på Dunkers.
På torsdag hålls sedan ett seminarium på temat mode – där bland annat designern Lars Wallin medverkar – och då visas plaggen upp. Sedan ställs de ut på Dunkers fram till 18 oktober.
Gå till toppen