Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Livsviktig tid försvinner

Låsta dörrar och bommar försvårar arbetet för räddningspersonalen. Livsviktiga minuter försvinner när dessa hinder måste forceras.

Eva Lövbom.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Det är inte enbart ambulanspersonalens arbete som hindras av låsta ytterdörrar till flerfamiljshus. Även räddningstjänsten märker av problemet.
– Låsta dörrar är ett dilemma för oss. Jag vet inte hur det ser ut för ambulanserna, men vi har inte möjlighet att förvara nycklar till alla flerfamiljshus i Landskrona i våra fordon, säger Eva Lövbom, förvaltningschef på räddningstjänsten i Landskrona.
Det är inte heller ovanligt att det finns andra hinder vid flerfamiljshus. Det kan till exempel vara bommar och betongsuggor som placerats framför fastigheten som gör att räddningspersonalen måste springa långa sträckor för att nå dörren.
Hon försäkrar dock att räddningsinstanserna alltid tar sig in i byggnaden.
– Till skillnad från ambulanspersonalen har vi utbildning och utrustning för att bryta oss in i fastigheter, och det är vanligt att vi måste assistera ambulanspersonalen när dessa inte kan ta sig in. Det kan dock dröja flera värdefulla minuter innan vi är på plats.
Enligt Eva Lövbom skulle man kunna spara mycket tid genom att införa ett nyckelsystem som gav räddningstjänst och ambulans behörighet att komma in i fastigheterna.
– Det finns redan speciella nyckelskåp uppsatta på lasarettet och vissa industrier i Landskrona. I respektive skåp, som bara vi har tillgång till, finns nyckeln till lokalen. Skåpen är larmade och om någon öppnar dem, om det så är med rätt nyckel eller med våld, får larmcentralen veta det. Jag vet inte hur det ser ut i andra kommuner, men om sådana skåp fanns på flerfamiljshusen i Landskrona skulle vi kunna spara många viktiga minuter, samtidigt som vi skulle slippa bryta oss in.
– Ett sådant system skulle innebära att hjälpinsatserna bara skulle behöva hålla koll på en nyckel i stället för 20, vilket skulle öka både säkerheten och effektiviteten avsevärt, säger hon.
Gå till toppen