Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Vägen från Bjäre till Compostela

De färgstarka, mönstrade faten står i ett led längs fönstren i biblioteksgalleriet.
– Det är vägen till Compostela, säger Kerstin Wellbro om sina glaskonstverk.
I många år hade hon drömt om att gå längs den uråldriga spanska pilgrimsleden till Santiago de Compostela. I våras blev det till slut av, om än genom en bussresa och bara kortare sträckor till fots.
Efter resan skapade Kerstin Wellbro de 23 glasfaten, som berättar om pilgrimsleden genom bilder och stämplar från vandringen som förevigats i glaset.
Bjärekonstnären, som är bosatt i Ängelsbäcksstrand, började arbeta i glas för tio år sedan efter att ha jobbat med akvarell och grafik. Rutmönstren och linjerna har följt med henne hela tiden.
Det var när Kerstin Wellbro pensionerade sig från jobbet som konstkonsult på Region Skåne som hon köpte en glasugn och tog en kurs i Frankrike.
– Det är en gammal dröm jag har haft ända sedan 1970-talet.
Nu kombineras akvareller, grafik och glas i hennes verk. Landskapen och djuren, i första hand hästarna, är återkommande motiv.
– Det är inte fint att måla landskap i dag. Men man tycker om det man tycker om, så för mig blir det ändå naturinspirerat.
På den nya utställningen finns också de stora faten, som fungerar som retrospektiv över hennes egen karriär. I det randiga glaset syns bland annat det första verk hon hade med på en utställning 1974. Där finns också en bild av hennes mormor, som varit ett stort stöd, och den lilla zebran, som konstnären själv är närvarande i verket genom.
Kerstin Wellbro är en konstnär som går sin egen väg.
– När man är 75 år så behöver man inte bry sig länge. Man behöver inte passa in i något fack.
I dag, lördag, är det vernissage i biblioteksgalleriet mellan klockan 11 och 13. Utställningen pågår fram till den 16 oktober.
Gå till toppen