Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Livet ska flyta på"

Två dagar efter att artikeln publicerats i HD i våras ringde David Söderlund, som driver assistansbolaget Plusfamiljen i Stockholm, på dörren hos familjen Ekendahl Thorén i Höganäs. Så fort han hade läst reportaget kontaktade han dem - och bokade plats på flyget.
Bild: Sara Ostlund
– Det är oerhört tragiskt att Benjamins familj hade kommit i kläm. Ingen hade hjälpt dem och det hade gått för långt, definitivt, säger han.
Samma dag de träffades för första gången anställdes Benjamins första assistent. Sedan dess har familjen även en koordinator från Plusfamiljen som tar hand om kontakter med skola, myndigheter och alla andra instanser som blir inblandade när man har ett barn med många olika funktionshinder.
– Jag insåg direkt att Benjamin behövde assistans dygnet runt. De hade haft fem timmar i veckan, vilket var ett stort skämt, säger David Söderlund.
De 69 timmar i veckan som Försäkringskassan sedan dess gått in med är också för lite, menar David Söderlund.
– Det mest rimliga är dubbelt så mycket. Benjamin har ett naturligt sömnbehov på fyra timmar per dygn. Resterande tid ska han ha hjälp!
– Målet är att familjen ska komma upp till ett normalläge och få en tillvaro som ligger så nära ett vanligt familjeliv man kan komma. Livet ska flyta på.
David Söderlund, som själv har ett barn med behov av assistans dygnet runt, tycker att de instanser som Benjamins föräldrar hittills kommit i kontakt med har betett sig illa. Enligt hans mening borde någon ha sett att familjen var i skriande behov av hjälp och gått in med insatser redan när Benjamin fick sin diagnos vid tre års ålder.
– När man är så trött som man bara kan vara när man har ett svårt funktionshindrat barn, är det en enorm kraftansträngning att skicka in en ansökan om hjälp. Blir det då fel i en formulering eller man får ett nej för att man har sökt utifrån fel lagtext, finns det inte någon energi kvar. Då måste någon utifrån agera.
Det hjälper enligt David Söderlund inte att visa föräldrarna vilka lagar som gäller.
– Vi har valt att hjälpa dem hela vägen. Det är vi som tar striden med myndigheterna. Tar reda på vad som gäller, skickar in ansökningar, ifrågasätter, överklagar, ser till att familjer med funktionshindrade barn får sina rättigheter.
– Vi gör det som föräldrarna skulle gjort om de hade orkat. Vi orkar!
Gå till toppen